- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criza energetică își spune cuvântul! Consumul mondial de cărbune va ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie

16 Dec, 11:09 • Bumbeneci Diana
Consumul mondial de cărbune continuă să crească. La finele lui 2022, Consumul va ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie.
Criza energetică își spune cuvântul! Consumul mondial de cărbune va ajunge la cel mai ridicat nivel din istorie

Criza energetică a făcut ca majoritatea țărilor să se întoarcă la cărbune. Consumul mondial de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie în 2022. Mai mult, se pare că va rămâne la un nivel similar în următorii ani, în pofida eforturilor globale destinate reducerii dependenţei de cel mai poluant combustibil fosil, arată un raport publicat vineri de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Consumul de cărbune ajunge la un nivel istoric

Conform ultimelor analise făcute, preţurile mari la gaze, după invadarea Ucrainei de către Rusia şi perturbările care au apărut ulterior în livrările spre Europa, au determinat unele ţări să se îndrepte spre cărbunele mai ieftin. Mai mult, valurile de căldură şi seceta au stimulat de asemenea cererea de electricitate şi au redus producţia de electricitate hidro în unele regiuni.

De partea cealaltă, producţia de energie nucleară a fost la un nivel redus, în special în Europa. Spre exemplu, Franţa a fost nevoită să închidă mai multe reactoare pentru mentenanţă.

În acest context, IEA estimează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să crească cu 1,2% în acest an, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an şi peste precedentul record stabilit în 2013. De altfel, Agenţia Internaţională a Energiei prognozează că utilizarea cărbunelui va rămâne la acest nivel record până în 2025.

Cărbune
Cărbune

Ai mai putea citi: Raiffeisen Bank lovește în salariile românilor, chiar înainte de sărbători! Mesajul companiei austriece, după ce românii nu și-au primit salariile

Cea mai mare creştere a cererii de cărbune ar urma să fie înregistrată în India, cu un avans de 7%, urmată de Uniunea Europeană, creştere de 6%, şi China, cu un avans de 0,4%. Aceasta înseamnă că cărbunele va continua cea mai importantă sursă de emisii de CO2 din sistemul energetic global.

„Lumea este aproape de un vârf când vine vorba de utilizarea de combustibili fosili, iar cărbunele urmează să fie primul care va scădea, dar nu am ajuns încă acolo”, a subliniat Keisuke Sadamori, director pentru pieţe şi securitatea energetică la IEA.

Capacităţile globale de producţie de electricitate din cărbune ar urma să crească şi ele până la un nivel record de aproximativ 10,3 Terawaţi-oră în acest an. Toată producţia mondială de cărbune este prognozată să crească şi ea cu 5,4% până la 8,3 miliarde de tone, ajungând astfel la un nivel istoric.

IEA „subliniază nevoia urgentă de a creşte în mod semnificativ producţia de energie din surse regenerabile precum şi eficienţa energetică, astfel încât să reducem facturile oamenilor, să ne asigurăm livrările de energie şi să menţinem intacte ţintele climatice”, a declarat Alexandru Mustaţa, campaigner la Europe Beyond Coal.

Citește și: Iarnă indiană și vortex polar în România! Două fenomene meteo periculoase se întâlnesc în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult