- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cseke Attila anunță un procent imens de clădiri din România încadrate în risc seismic ridicat! Ce vrea statul să facă pentru a preveni urmările marelui cutremur

14 Nov, 20:56 • Gabriela Andreescu
„Întrebarea este nu dacă va veni cutremurul - cutremurul va veni în mod sigur, nu ştim când va veni, ci întrebarea este cum ne va găsi. Pe noi toţi - şi pe bucureşteni, şi pe cei din zona Vrancea, şi pe cei din alte zone de risc seismic”, a declarat Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila
Cseke Attila anunță un procent imens de clădiri din România încadrate în risc seismic ridicat! Ce vrea statul să facă pentru a preveni urmările marelui cutremur

 Cseke Attila a anunțat că de la anul va începe un program finanțat de stat pentru consolidarea clădirilor aflate în risc seismic în toată țara. În acest program vor putea fi incluse și clădiri publice – spitale, şcoli, grădiniţe, iar expertizarea trebuie făcută de primării.

Programul de investiţii în consolidarea clădirilor, finanţat de la bugetul de stat, va fi accesibil de anul viitor de la 1 ianuarie şi va fi finanţat într-o primă fază cu o sumă de câteva sute de milioane de lei, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

„Întrebarea este nu dacă va veni cutremurul – cutremurul va veni în mod sigur, nu ştim când va veni -, ci întrebarea este cum ne va găsi. Pe noi toţi – şi pe bucureşteni, şi pe cei din zona Vrancea, şi pe cei din alte zone de risc seismic. Două treimi din teritoriul României, astăzi, este încadrat în risc seismic ridicat, cu clădiri care pot cauza probleme în cazul unui cutremur mai puternic. Deci, schimbarea de atitudine este în sensul următor, este un program de investiţii de utilitate publică de interes public, în care statul investeşte în totalitate, nu se cere cofinanţare de la primărie, respectiv de la asociaţia de proprietari sau proprietarii apartamentelor, deci este o investiţie 100% finanţată de către statul român”, a declarat Cseke Attila luni, la Digi24.

Printre investiţiile care pot fi finanțate au fost introduse, în premieră, clădirile publice: spitale, şcoli, grădiniţe, a mai precizat ministrul.

Cseke Attila a precizat şi un calendar de implementare a programului și a explicat procedurile de implementare ale acestuia:

„Acesta este programul de investiţii al statului român care este, astăzi, lege în Monitorul Oficial. Săptămâna trecută s-au publicat normele metodologice şi de la 1 ianuarie acest program de investiţii pe bugetul de stat poate să pornească. Cu o procedură care va fi complet digitalizată, prin platformă digitală UAT-urile depun aceste solicitări şi aşa mai departe”, a declarat Cseke Attila.

Ministrul a precizat că, la început, suma alocată programului nu va fi atât de mare, urmând a se ridica la „câteva sute de milioane de lei”.

„Pe bugetul de stat vom vedea în primele două luni, pentru că legea spune că, după aprobarea Legii bugetului de stat, în 60 de zile se pot depune proiecte. Aici avem trei faze pentru ca o investiţie să ajungă la un efect. În primul rând, expertiza de risc seismic, care trebuie depusă de către primărie pentru a certifica că acea clădire este expertizată”, a mai spus ministrul

Oficialul român a spus că nu poate prognoza în acest moment un număr al clădirilor care vor fi consolidate în baza programului finanţat de stat, dar a subliniat că procedura este „una foarte, foarte simplă şi eficientă”.

Mai multe clădiri vor fi consolidate cu bani de la stat, de la anul, a anunțat Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila
Mai multe clădiri vor fi consolidate cu bani de la stat, de la anul, a anunțat Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila

Expertizarea clădirilor trebuie făcută de primării, a explicat ministrul:

„Din acel moment, după expertiză, partea de proiect tehnic care trebuie întocmit, respectiv partea de licitaţie, acolo, deja, statul vine şi acordă, hai să spun, o garanţie. Deci, dacă ai venit în acest proces şi ai expertiză de risc seismic şi îţi faci proiectul tehnic, statul se angajează să finanţeze acel obiectiv de investiţii.”

Oficialul de la Ministerul Dezvoltării a informat că, cel mai posibil, expertizarea clădirilor va fi finalizată în martie anul viitor.

„Undeva în februarie, martie vom putea să tragem prima linie, să vedem câte clădiri avem expertizate cu risc seismic şi care sunt introduse în acest program. Din păcate, aceste date certe nu există, există anumite date legat de Bucureşti sau de alte oraşe. (…) Această sarcină nu era la Ministerul Dezvoltării, această sarcină era mai mult la UAT-uri. Noi vom face un registru al construcţiilor, în care va fi un segment care se referă numai la clădiri cu risc seismic I şi II, astfel încât să avem această evidenţă continuă”,a mai arătat Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a mai informat asupra existenței unei sume de 476 de milioane de euro, disponibilă prin PNRR, pentru intervenţii de consolidare de risc seismic şi eficientizare energetică la blocuri de locuinţe şi clădiri publice.

„Avem proiecte depuse, în mod cert banii din PNRR se vor consuma, dar, în paralel va porni şi programul statului, cu finanţare de la bugetul de stat”, a mai declarat ministrul.

Citește și: Investiții de aproximati 100 de milioane de euro pentru Snagov, Afumați și Găneasa. Va fi făcută racordarea la apă și canalizare pentru zeci de mii de oameni

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult