- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

CTP ironizează impozitarea bacşişului: „Bacşişul se dă cu hârtii. Dacă pui cardul pe fruntea lăutarului, cade, nu-l ţine scuipatul”

10 Nov, 11:44 • Russo George
O lege depusă în 2019 de Eugen Teodorovici, care prevede impozitarea bacşişului cu 10%, a fost votată de comisia de Buget-Finanţe şi ar urma să intre la vot în Camera Deputaţilor.
CTP ironizează impozitarea bacşişului: Bacşişul se dă cu hârtii. Dacă pui cardul pe fruntea lăutarului, cade, nu-l ţine scuipatul

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat în stilul caracteristic informaţia, făcând referire la obiceiul românilor să facă plata bacşişului în numerar, pentru a fi văzuţi de ceilalţi clienţi şi a-şi afişa astfel statutul.

Potrivit proiectului de lege, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să îl plătească și indică pe nota de plată suma procentuală sau suma absolută.

Suma în cauză urmează să fie trecută distinct pe bonul fiscal eliberat ulterior de operatorul economic prestator al serviciului. Cel din urmă asigură distribuirea integrală a bacșișului adunat de angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% și îl virează la bugetul de stat.

„Cu cardul?! Dacă în loc să lipești suta pe fruntea lăutarului, faci asta cu un card, o să pice, că nu-l ține scuipatul. Bacșișul se dă cu hârtii, sunt unii care pun și suta, ca să-și întrețină imaginea de baștani. Chiar și cei care dăruiesc masa doar cu bancnote de 5 sau 10 lei, o fac din respect de sine, nu vor să pară niște sărăntoci, odată ce ies la restaurant.

Citeşte şi: Primarul Capitalei intră în război cu Ciolacu. Nicușor:„Concurs de metafore facem peste un an jumătate. Acum, să dea telefon la domnu Câciu ca să rezolvăm problema restantă cu Termoenergetica”

Cardul și trecutul bacșișului pe notă camuflează acest gest, care nu are sens decât cu bani gheață, la scenă deschisă. Altfel, nu mai e bacșiș. Dar, dacă se merge pe linia asta, atunci n-ar fi bine, șpagamente vorbind, să se legalizeze și să se impoziteze și mitele de mii și milioane de euro?”, a scris CTP pentru Republica.

Președintele comisiei de buget-finanțe a susținut că noua reglementare nu va afecta cu nimic îndatoririle angajaţilor, care va trebui în continuare doar să înmâneze nota de plată clienţilor.

„Angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată.

Proiectul de lege, aşa cum a fost adoptat de comisie, stabileşte în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât şi tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacşişul, atât la cel care îl plăteşte, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează.

Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate şi evită interpretările diferite in aplicare”, a explicat președintele comisiei de buget-finanțe, Bogdan Huțucă.

Citeşte şi: Prime de sărbători 2022. 7 din 10 companii au pregătit bonusuri consistente de sfârşit de an