- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum a influențat pandemia COVID-19 piața muncii din România. Doar 40% dintre angajați mai merg zilnic la birou, o treime lucrează în sistem hibrid

29 Jun, 12:11 • Andrei Alina
Pandemia COVID-19 a schimbat viziunea românilor legată de programul de lucru. Doar 40% dintre angajați mai merg zilnic la birou. 3 din 5 români au luat în calcul să-și schimbe jobul pentru a beneficia de flexibilitate în modul de lucru, potrivit unui studiu BestJobs.
Cum a influențat pandemia COVID-19 piața muncii din România. Doar 40% dintre angajați mai merg zilnic la birou, o treime lucrează în sistem hibrid

Pandemia CODIV-19 a adus schimbări importante pe piața muncii, iar România nu a făcut excepție. Mulți angajați au lucrat de acasă în acea perioadă. În unele cazuri, munca remote s-a extins și după încheierea pandemiei făcând ca piața de birouri să fie grav afectată. Ca urmare a unii dintre proprietarii clădirilor de birouri din România deja se orientează către soluții alternative de utilizare a spațiilor goale, în timp ce companiile redistribuie bugetele pe care le-ar fi alocat chiriei și utilităților. Cu toate acestea, modul de lucru hibrid este una dintre soluțiile care contribuie la menținerea ratei de ocupare a spațiilor de birouri, în timp ce răspunde nevoii angajaților de a reduce timpul dedicat navetei, dar și aceleia de a se întâlni cu colegii.

În prezent, dintre angajații white-collar, 28% lucrează în sistem hibrid, în timp ce alți 40% se duc zilnic la birou, după cum arată cel mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs. Totodată, circa o treime dintre angajați lucrează exclusiv remote.

În perioada pandemiei, 7 din 10 respondenți ai sondajului Bestjobs au lucrat de acasă sau într-o formulă hibridă. Astfel, datele indică faptul că foarte puțini angajați s-au mai întors la stilul clasic de lucru, ce presupune mersul zilnic la birou.

Mai mult, companiile au fost nevoite să se adapteze, introducând noi facilități pentru a atrage oamenii înapoi la birou sau opțiuni flexibile de lucru. În acest sens, 14% dintre respondenți spun că angajatorul le permite lucrul de acasă pentru perioade limitate, 26% în regim hibrid, iar 21%, pe termen nelimitat. Flexibilitatea modului de lucru a devenit atât de importantă încât 60% dintre respondenți au declarat că ei înșiși (27%) sau colegi de-ai lor au luat în calcul să-și schimbe jobul din acest motiv, optând pentru unul care să le permită să lucreze cum își doresc.

Citește și: Salariu de 8.000 de euro, plus mâncarea și cazarea gratuite. Ce trebuie să facă angajații români pentru a obține un astfel de job

„Raportul de forțe dintre companii și angajați s-a schimbat după pandemie, iar acest lucru se vede în puterea angajaților de a schimba un job care nu le oferă flexibilitatea de care au nevoie acum. Modul de lucru remote a schimbat abordarea oamenilor, care au ajuns să aprecieze acum drept un avantaj standard ceea ce altădată era perceput ca fiind un beneficiu extra”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

 

O treime dintre angajați s-au întors la birou fără a avea o justificare clară din partea angajatorului

Revenirea la birou, în cazul celor care s-au întors în formulă completă sau hibridă, a avut loc treptat. Jumătate dintre angajatori au decis în cursul anului 2022 să-și aducă echipele la sediu, 12% s-au hotărât în acest an, iar pentru alți 4% urmează. Printre motivele pe care angajatorii le-au oferit angajaților pentru a justifica nevoia întoarcerii la birou se numără nevoia de reconectare a echipelor și de socializare între colegi și departamente (36%), faptul că munca remote a fost necesară doar în timpul restricțiilor (19%), scăderea performanței echipelor (12%) și afectarea culturii organizaționale (5%). 28% însă nu au oferit angajaților nicio justificare.

Citește și: Jobul plătit cu un salariu de 1400 de euro pe lună. Românii care se angajează aici au abonament la clinici medicale private şi posibilitatea de a lucra remote

În noul context de lucru, ședințele cu echipa s-au mutat și ele preponderent online (70%), întrucât reunirea echipelor în același loc fizic a devenit tot mai dificilă.

Sondajul Bestjobs a fost efectuat în luna iunie 2023, pe un eșantion de 1.382 de utilizatori de internet din România.