- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum afectează zilele libere de la stat economia companiilor din România. „Dacă ai trei zile libere deja pui bani de la tine”

08 May, 08:31 • Lupu Alexandra
Zilele libere de la stat provoacă pierderi semnificative în economia companiilor românești. Iată cum se explică situația.
Cum afectează zilele libere de la stat economia companiilor din România. „Dacă ai trei zile libere deja pui bani de la tine”

În decursul propunerilor parlamentare, foarte multe dintre ele se refereau la acordarea unor zile libere suplimentare pentru angajați, cu diferite ocazii. Cu toate acestea, este un moment bun să discutăm despre cum ele afectează economia companiilor private și de stat din România, spune zf.ro.

Economia companiilor românești, perturbată de zilele libere

În cea mai recentă propunere, parlamentarii vorbeau despre acordarea unei zile liberă plătită de la buget pentru angajați, pentru sărbătorirea zilei de naștere. „Acordarea unei zile libere, plătită, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere, contribuie la un eveniment, anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de aş petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia, ori prietenii”, se menționa în expunerea de motive.

Dacă analizăm succint șirul de propuneri înregistrate la nivelul Guvernului, ne dăm seama că foarte multe dintre ele se referă la acordarea zilelor libere pentru angajați. Cu toate acestea, se vorbește mult prea puțin despre felul în care vacanțele bune și legate, plătite în afara concediului legal, afectează economia companiilor.

Vezi și: Minivacanţă Rusalii 2023. Câte zile libere vor avea angajaţii români în luna iunie

Guvernul nu se gândește la încasările pe care le pierde în momentul în care acordă noi zile libere, din TVA sau impozitul pe profit, dar mai ales, nu ia în calcul cum este afectată economia companiilor private din România. Din sumele respective, ar putea fi susținute noi proiecte și noi investiții. Deși Guvernul motivează că propunerile și zilele libere sunt pentru bugetari, în mare parte, atunci când bugetarii nu sunt la muncă, nici angajații de la privat nu sunt.

Adrian Mihai, CEO al Fan Curier, afirmă că, pentru compania menționată, o singură zi de muncă aduce încasări de 5 milioane de lei. Din acest punct de vedere, reprezentantul celei mai mari societăți pe piața de curierat menționează că, atunci când există 3 zile libere legate de la stat, „deja pui bani de la tine”, pentru că pierderile sunt unele semnificative. Adrian Mihai recunoaște că 5 zile libere înseamnă deja pierderi, fiindcă cheltuielile sunt unele fixe.

„Pentru noi o zi înseamnă 5 milioane de lei încasări, adică 5% din veniturile unei luni, deci dacă ai două zile libere înseamnă pierdere, dacă ai trei zile libere deja pui bani de la tine, dacă ai cinci zile libere într-o lună ai scădere pentru că sunt aceleaşi costuri fixe”, declară Adrian Mihai, CEO al Fan Curier.

Companii
Companii

Pornind de la aceste informații, Guvernul ar putea calcula ce înseamnă o zi liberă, pe care o acordă cu generozitate, în încasările bugetare, dar mai ales, în cele înregistrate în companiile private din România. Zilele libere reprezintă o problemă pentru societăți, având în vedere că angajații se pot folosi de cele destinate concediului de odihnă pentru a avea o minivacanță de o săptămână.

Acest lucru explică și de ce turismul a explodat anul trecut, atunci când românii au cheltuit nu mai puțin de 7 miliarde de euro pe vacanțele externe. Nu putem omite că firmele din România se confruntă și cu o altă problemă semnificativă, referindu-ne la concediile medicale. Când este nevoie, angajații găsesc cu ușurință un medic specialist care să le elibereze documentul în cauză, pe baza unor motive care sunt mai mult sau mai puțin reale.

Companiile nu pot contesta concediul medical acordat unui salariat. Dacă stai de vorbă cu directorii mai multor firme din România, vei afla cum angajații își iau concediu medical, însă în perioada respectivă se angajează în alte activități, atunci când este nevoie.

Directorii de companii povestesc că, mai ales atunci când vine vara, sunt zile în care angajații pur și simplu nu vin la locul de muncă. Ei nu știu dacă li s-a întâmplat ceva sau dacă și-au luat o zi liberă sau dacă au decis să plece. Din acest punct de vedere, antreprenorii punctează că zilele de concediu medical sunt date mult prea ușor în România, iar realitatea din piață este una neplăcută.

Citește și: Portugalia adoptă noi modificări în Codul Muncii. Angajații nu mai au nevoie de adeverință de la medic pentru a obține concediul medical. Cum își motivează salariații absența