- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum arată clientul perfect pentru băncile din România. Ce venit minim ar trebui să ai ca să pui mâna pe un credit ipotecar

09 Feb, 11:22 • Cornel Ghimeșan
În România este din ce în ce mai complicat să aplici pentru un credit și să și „pui mâna pe el”. Băncile au criterii extrem de dure din acest punct de vedere. Iată care sunt aspectele pe care le verifică banca înainte de a acorda creditul.
Cum arată clientul perfect pentru băncile din România. Ce venit minim ar trebui să ai ca să pui mâna pe un credit ipotecar

Potrivit lui Valentin Anghel, CEO-ul AVBS Credit, pentru a fi eligibil pentru un credit ipotecar de 70.000 de euro, o persoană trebuie să aibă un venit minim lunar de cel puțin 5.000 de lei. Pe lângă venit, istoricul profesional este, de asemenea, luat în considerare de către bănci, care analizează lacunele din CV-ul aplicantului cu o atenție sporită. De asemenea, vârsta joacă un rol important în evaluarea eligibilității pentru un credit ipotecar, indiferent de nivelul veniturilor.

Citește și: 1000 de lei în plus la pensie pentru o categorie de români. Șeful Casei de Pensii anunță cine primește banii

În contextul României, în care salariul minim pe economie se situează la 2.079 de lei lunar, este necesar ca venitul lunar să fie de cel puțin de trei ori mai mare pentru a fi luat în considerare de către o bancă pentru aprobarea unui credit ipotecar. Valentin Anghel, în calitate de broker de credite și CEO la AVBS Credit, subliniază că, deși venitul este un criteriu crucial în procesul de aprobare a unui credit ipotecar, acesta nu este singurul factor luat în considerare. Atunci când este întrebat despre venitul minim necesar pentru un român care solicită un credit de 70.000 de euro, CEO-ul AVBS răspunde că:

„Aș estima un salariu de minim 5.000 – 6.500 de lei, dar aici mai contează și alți parametrii. Obținerea unui credit nu depinde doar de venit, un factor foarte important este și vârsta. Dacă o persoană are 60 de ani, este de sex feminin și vrea să obțină un credit, băncile le oferă până la împlinirea de 63 de ani. Pe 3 ani de zile dacă se contractează un credit de 70.000 de euro, ar fi o rată enormă, deci este clar că nu îl poate obține. Venitul cuprins între 5.000 și 6.500 de lei este fezabil pentru o persoană care îl poate accesa până la 30 de ani”, a declarat Valentin Anghel.

Potrivit reprezentantului AVBS, stabilitatea locului de muncă reprezintă un alt criteriu esențial luat în considerare de către bănci atunci când evaluează solicitările de credit. Astfel, persoanele din România care schimbă locurile de muncă frecvent și fără o anumită coerență vor fi percepute de către instituțiile financiare drept candidați mai puțin stabili pentru a obține un credit ipotecar.

„Întotdeauna ești mai atrăgător pentru o bancă atunci când ai un venit mai mare, cât și o stabilitate în prestația ta la un loc de muncă. Dacă îți schimbi jobul din 3 în 3 luni este clar că pentru o bancă acesta presupune o instabilitate, iar dacă între joburi ai perioade în care nu lucrezi, atunci este o reală problemă”, a declarat Valentin Anghel, CEO AVBS Credit

Potrivit CEO-ului AVBS, în prezent, cea mai avantajoasă opțiune de împrumut pentru achiziționarea unei locuințe este reprezentată de o dobândă fixă în primii 3-5 ani, urmată de o dobândă variabilă. La momentul actual, cele mai competitive rate fixe la creditele ipotecare se situează sub nivelul actual al IRCC, care este de 5,97%.

„Dobânzile fixe pe 3 sau 5 ani rămân în continuare cea mai bună alegere pentru români. Dobânzile variabile se vor diminua considerabil abia când IRCC o să ajungă la o marjă scăzută. Dobânzile fixe pe de altă parte, pot să mai scadă și probabil că o vor face, însă deja sunt mai mici cu aproape 30% decât dobânzile variabile”, a declarat Valentin Anghel.

Un obicei întâlnit printre românii care doresc să-și achiziționeze o locuință este să apeleze la contractarea unui credit de nevoi personale pentru a putea acoperi avansul pentru casă, care de obicei reprezintă cel puțin 15% din valoarea imobilului. Cei care iau această decizie trebuie să fie conștienți că instituțiile bancare dispun de informații despre toate creditele contractate de către client. Prin urmare, cei care doresc să acceseze un credit ipotecar trebuie să poată demonstra că ar avea fondurile necesare pentru avans și fără să apeleze la un credit de nevoi personale.

„Nu pot spune dacă e o idee bună sau proastă.Orice persoană care decide să acceseze două credite, unul pentru avans, altul pentru un credit ipotecar, trebuie sa calculeze foarte bine dacă poate rambursa ambele rate, oricum va calcula și banca acest lucru. De regulă, sunt doua bănci finanțatoare. Dacă am accesat creditul de nevoi personale de la banca 1, banca 2 știe ca eu mai am un credit”, explică Valentin.

Unele persoane „încearcă apa” înainte de a contracta un credit ipotecar, prin alte tipuri de împrumuturi la bancă. Acest lucru este reprezentat fie de o necesitate a clientului, fie pentru a avea deja un istoric în creditare. Mai exact, sunt persoane care își iau un credit de nevoi personale pentru a avea un scor FICO bun, astfel, să fie văzut de bancă ca un bun platnic. Cu toate acestea, CEO-ul AVBS menționează că, în cazul creditelor ipotecare, scorul FICO este mai puțin important decât în cazul altor credite, fiindcă aici garantezi direct cu locuința pe care o achiziționezi.

Citește și: Calendarul anului şcolar 2024-2025. Data de începere a cursurilor şi structura vacanţelor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult