- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum arată declarația pe care părinții o depun la angajator pentru a beneficia de deducere de 100 lei pentru copiii înscriși la școală sau grădiniță

13 Jan, 10:26 • Andrei Alina
Părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de anul acesta de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală.
Cum arată declarația pe care părinții o depun la angajator pentru a beneficia de deducere de 100 lei pentru copiii înscriși la școală sau grădiniță

Părinții salariați primesc o deducere personală suplimentară de impozit pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă, indiferent de nivelul veniturilor. Pentru a beneficia de deducerea de 100 lei, părinții trebuie să depună la angajator o serie de documente, între care și o declarație pe propria răspundere, potrivit Ordonanței nr. 16 din 15 iulie 2022.

Citește și: Schimbări majore în Educație. Toate liceele vor putea organiza examene de admitere. Cum va arăta noul examen de Bacalaureat

În situația în care copilul este întreținut de ambii părinți, atunci deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți. Dacă părintele lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

Pentru a beneficia de deducere părintele trebuie să prezinte documentul care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere. Dosarul trebuie să mai cuprindă și o copie a certificatului de naștere al copilului sau copiilor, după caz.

Citește și: Ce bani primesc profesorii în 2023. Ligia Deca: „Sigur că echipa Ministerului Educației și-ar fi dorit creșteri mai mari”

 

Cum arată declarația pe care părinții o depun la angajator pentru a beneficia de deducere de 100 lei

Declarația pe propria răspundere pe care părinții o depun la angajator pentru a beneficia de deducere de 100 lei trebuie să cuprindă:

  • numele și prenumele părintelui;
  • adresa de domiciliu;
  • CNP-ul părintelui;
  • numele și prenumele copilului;
  • data nașterii a copilului;
  • CNP-ul copilului;

Pe rețelele de socializare au început deja să apară modele de declarații. Iată câteva dintre ele: