- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări majore în Educație. Toate liceele vor putea organiza examene de admitere. Cum va arăta noul examen de Bacalaureat

11 Jan, 10:56 • Andrei Alina
Proiectele de modificare a Legilor Educației, propuse de ministrul Ligia Deca, aduc alte schimbă importante pentru elevii de gimnaziu și liceu. Schimbările vizează atât examenul de Bacalaureat, cât și admiterea la liceu. Ministrul a prezentat liderilor din coaliția de guvernare draftul Legilor Educației pentru prima dată.
Schimbări majore în Educație. Toate liceele vor putea organiza examene de admitere. Cum va arăta noul examen de Bacalaureat

Pachetul legislativ pe Educație analizat de partidele de guvernământ și planificat a fi aprobat de Guvernul Ciucă până pe 15 februarie 2023 este necunoscut publicului, noile proiecte ale educației nefiind făcute publice de ministrul Ligia Deca. După prezentarea proiectelor în ședința coaliției s-a aflat pe surse principalele modificări făcute de ministrul Ligia Deca proiectelor propuse de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.

Citește și: Din cauza condițiilor oferite, România își pierde elevii de elită! Flavian Georgescu, antrenorul lotului olimpic de matematică: „Cam toată lumea, spre 100%, toți olimpicii doresc să plece”

 

Schimbări majore în Educație. Cum va arăta noul examen de Bacalaureat

Dacă fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu propusese, în urmă cu câteva luni, ca la Bacalaureat să fie o singură probă pentru toate materiile, acum Ligia Deca vrea o probă scrisă și una orală, separat, doar la Limba și Literatura Română. Nu e scoasă de tot din calcul nici gramatica, iar în funcție de profilul la care învață, elevii vor avea probe specifice, potrivit unor surse Observator.

Astfel, examenul de Bacaulaureat ar urma să conțină:

  • Limba și literatura română, scris si oral
  • 2 probe scrise pentru limbi străine
  • 2 probe scrise conform profilului (real/uman)
  • o probă scrisă din celalălt profil (uman/real)
  • Limba maternă, scris și oral.

Citește și: Obiecte interzise în școli. Cu ce nu mai au voie elevii să intre pe poarta instituțiilor de învățământ, pentru a nu risca exmatricularea

 

 

Toate liceele vor putea organiza examene de admitere

Ministrul Educației, Lidia Deca, ar vrea ca toți elevii să susțină în continuare examenul de Evaluare Națională, dar pe lângă el să existe și un examen de admitere la liceele unde concurența e foarte mare. Unitățile de învățământ vor putea decide dacă vor sau nu să organizeze un astfel de examen de admitere, nu doar colegiile. Cu alte cuvinte, toate liceele vor putea organiza examene de admitere. Subiectele vor fi redactate de Ministerul Educației.

 

În ședința de marți a coaliției de guvernare, politicienii au decis ca experții din partide să lucreze, alături de Ministerul Educației, din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legile Educației să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.