- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum poate intra România în programul Visa Waiver. Visul de a călători liber în Statele Unite este pe cale să devină realitate

19 May, 18:45 • Fundeanu Madalina
Strategiile care vor aduce România în programul Visa Waiver. Suntem tot mai aproape de a putea călători în SUA fără vize!
Cum poate intra România în programul Visa Waiver. Visul de a călători liber în Statele Unite este pe cale să devină realitate

România va avea o şansă uriaşă de a adera la programul Visa Waiver. Avocata Dana Bucin a discutat duminică, 19 mai 2024, la Antena 3 CNN, despre stragetiile care vor ajuta țara noastră să facă parte în sfârșit din acest program.

Strategiile care vor aduce România în programul Visa Waiver

Astfel, Dana Bucin a explicat pe larg, într-un interviu acordat duminică, care sunt strategiile care pot aduce România în program. Dana Bucin este o avocată româncă din Connecticut şi lider important al diasporei române în Statele Unite ale Americii.

Visul de a călători liber în Statele Unite, fără a avea nevoie de vize, este mai aproape ca niciodată, după vestea că am putea intra în programul Visa Waiver.

Dana Bucin discută despre 2 modalități importante de a intra în programul Visa Waiver. Prima constă în încurajarea reînnoirii de vize. Cea de-a doua face referire la reducerea refuzurilor care vin din partea diasporei române din Europa și din afara granițelor românești.

„Cererea pentru aderarea României în Visa Waiver Program este de a reduce rata de refuz a avizelor sub pragul de 3%. Avem două modalități de a reduce rata de refuz sub 3%: Prima şi cea mai puternică modalitate este încurajarea reînnoirii de vize.

Oricine are o viză care ori a expirat în ultimii 4 ani, ori e încă validă, chiar cu mulți ani încă validă, este încurajat să aplice la reînnoirea vizei, care se face foarte simplu, online, pe site-ul Consulatului SUA în București, fără interviu și cu o rată de aprobare de aproape 100%.

Aceasta este cea mai bună strategie pe care o avem, deci toată lumea care poate să-și reînnoiască o viză B1, B2 e rugată să o facă.

Ai mai putea citi: Va intra România în programul Visa Waiver în 2025? Tara noastră este „tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice”

Visa Waiver
Visa Waiver

Al doilea mod de a reduce rata refuzurilor la sub 3% este de a diminua refuzurile care ne vin din partea diasporei române din Europa și în general din afara granițelor românești.

Pentru a putea explica acest lucru, țin să vă spun faptul că sub legea americană există o prezumție de imigrant pentru orice persoană care a emigrat deja o dată în afara granițelor țării de origine și se presupune că această persoană are intenție de a emigra și a doua oară.

Aceasta explică, nu total, dar în parte, de ce rata refuzurilor este mult mai mare pentru românii din Italia, Spania și Marea Britanie decât pentru românii din România. Ca atare, ori că ne place, ori că nu ne place această prezumție legală, ea se aplică.

Şi atunci, ca să putem reacționa în mod pozitiv la această informație, eu aș încuraja românii din diaspora să se abțină de la solicitarea unei vize noi de tip B1, B2 până după data de 1 octombrie 2024. Dacă se abțin, reducem rata de refuz și reducem necesitatea de a compensa în țară cu mai multe aplicații aprobate.

Ca să explic acest concept, orice aplicație negată în diaspora trebuie să fie compensată cu 33 de aplicații aprobate în țară. Și pentru a reduce această necesitate, vreau să informez românii din diaspora că dacă se abțin pentru câteva luni de la solicitarea unei vize noi B1, B2 în țara lor de adopție, la consulatul din SUA din țara lor de adopție, atunci poate vor avea surpriza plăcută ca după 1 ianuarie 2025 să nici nu mai trebuiască să solicite astfel de vize, căci vor putea călători nestingheriți”, a explicat Dana Bucin.

Aceasta mai susţine că vor exista numeroase beneficii în toate domeniile de activitate după ce România va intra în programul Visa Waiver.

„Dacă intrăm în Visa Waiver Program, vom avea mult mai multă mobilitate între România și Statele Unite ale Americii pe plan cultural, educațional, medical, legal în toate domeniile de activitate, inclusiv antreprenorial și comercial, în sensul că acei antreprenori, medici, avocați, studenți, artiști vor putea călători mult mai nestingherit între România și Statele Unite.

De asemenea, nu vor avea nevoie de o viză, nu vor trebui să meargă la Consulatul Americii în București. Pur și simplu se înregistrează într-o bază de date care se cheamă ESTA, costă aproximativ 14 dolari să te înregistrezi în ESTA, comparativ cu 185 de dolari cât costă o viză B1, B2″, mai spune avocata.

În ceea ce privește diaspora română, aceasta susține puternic aderarea României la Visa Waiver.

„Noi ne-am mobilizat de îndată ce am văzut că relațiile bilaterale SUA-România s-au întețit la un nivel unde putem, în sfârșit, să împingem acea inițiativă Visa Waiver Program și suntem la acel nivel acum, anul acesta.

De exemplu, avem relații foarte bune cu secretarul Departamentului de Securitate Internă, cum îi spune în Statele Unite, sau la noi se spune Departamentul Ministerul Afacerilor Interne, deci Departamentul de Securitate Internă.

Secretarul Alejandro Mayorkas este pe jumătate român și ni s-a adresat de Ziua Națională a României și știm că putem coopera cu departamentul dânsului și, în general, cu Departamentul de Stat American, avem cooperarea lor”, a mai adăugat avocatul Dana Bucin.

Vezi mai multe știri: Includerea României în programul Programul Visa Waiver, blocată din 2023 în Senatul SUA. De ce nu au scăpat românii de vizele pentru America