- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum să vezi dacă numărul de înmatriculare pe care îl vrei este disponibil. Cât costă în 2023 un număr preferențial

26 Nov, 20:43 • Bumbeneci Diana
Cum verifici dacă numărul de înmatriculare dorit este disponibil. Cât costă să ai număr preferențial în 2023, în România.
Cum să vezi dacă numărul de înmatriculare pe care îl vrei este disponibil. Cât costă în 2023 un număr preferențial

Dacă ai în plan să îți iei o nouă mașină sau să obții un număr de înmatriculare preferențial pentru autoturismul sau motocicleta ta, poți verifica dacă este disponibil la doar un click distanță. Trebuie să știi că acesta nu poate fi rezervat online și fiecare pas pentru obținerea lui contează.

Cum să vezi dacă numărul de înmatriculare pe care îl vrei este disponibil.

Pentru a verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare preferențial, fie pentru o mașină nouă sau pentru una la mâna a doua, aceasta trebuie înregistrată pe numele noului proprietar.

Ai mai putea citi și: De câți kilometri este nevoie pentru ca o mașină să fie implicată într-un accident? Un nou studiu arată ce se întâmplă cu mașinile care au peste 129.000 km

În acest moment, se vor emite un nou set de plăcuțe de înmatriculare, iar posesorul mașinii va trebui să aleagă dacă dorește un număr aleatoriu sau unul preferențial.

Cum afli dacă numărul de înmatriculare preferențial este disponibil
Pentru a verifica disponibilitatea unui număr preferențial, șoferii pot accesa site-ul Direcției de Permise și Înmatriculări Auto la adresa www.dgpci.mai.gov.ro.

În secțiunea „servicii online/verificare disponibilitate număr,” pot introduce combinația dorită pentru a afla instantaneu dacă este disponibilă sau nu. Pentru un număr de înmatriculare preferențial, din păcate, această opțiune nu este disponibilă.

Așadar, verificarea în mediul online are doar caracter informativ. Pentru a solicita un număr preferențial, trebuie să vizitați personal Direcția de Permise și Înmatriculări Auto (DGPCI) și să faceți cererea cât mai curând posibil, deoarece altcineva ar putea alege aceeași combinație.

Număr înmatriculare
Număr înmatriculare

Chiar și sistemul informatic care selectează cifrele și literele aleatoriu poate face acest lucru.

Cât costă numerele de înmatriculare preferențiale de înmatriculare?

Pentru obținerea unui număr de înmatriculare preferențial, veți fi taxat cu o suprataxă. Taxele pentru eliberarea unui nou set de plăcuțe de înmatriculare sau pentru păstrarea numărului vechi sunt după cum urmează:

  • 20 lei/placă tip A: plăci normale cu dimensiunea de 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei)
  • 23 lei/placă tip B: plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea de 200x340mm (denumite și „pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4×4, dacă au un astfel de spațiu prevăzut din construcție
  • 17 lei/placă tip C: plăci folosite doar pentru motociclete, cu dimensiunea de 130×240 mm
  • 45 lei pentru atribuirea unui număr preferențial (la acest cost se adaugă și valoarea plăcilor de înmatriculare tip A, B sau C)
  • 30 lei pentru păstrarea numărului de înmatriculare la vânzarea vehiculului.

În acest sens, pentru a obține un număr de înmatriculare preferențial, trebuie să respectați aceste pași și să plătiți taxele corespunzătoare, altfel riscați să nu primiți numărul dorit.

Poți citi: România este pe locul I în Europa la accidente. Se cere introducerea educației rutiere în școli. Titi Aur: „A fost de fiecare dată respinsă această idee”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult