- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum se calculează vechimea în muncă în contextul noii legi a pensiilor. Cele trei aspecte extrem de importante

28 Jan, 23:33 • Cornel Ghimeșan
Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare începând la 1 septembrie 2023, aduce modificări semnificative în calculul vechimii în muncă, având în vedere trei aspecte esențiale. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a dezvăluit detaliile acestui proces complex, care include perioada de contributivitate, punctele de stabilitate și perioadele necontributive.
Cum se calculează vechimea în muncă în contextul noii legi a pensiilor. Cele trei aspecte extrem de importante

„Cum se calculează vechimea în muncă în contextul noii legi a pensiilor. Pentru recalcularea tuturor pensiilor aflate în plată începând cu 1 septembrie 2023, se iua în considerare la stabilirea vechimii în muncă trei aspecte extrem de importante:

  1. Perioada de contributivitate: cuantumul pensiei este determinat prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare din legislația anterioară (25 de ani). Valoarea punctului de referință la intrarea în vigoare este de 81 lei și va fi indexată anual cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
  2. Puncte pentru perioada de necontributivitate: perioada de necontributivitate include stagiul militar, facultatea la zi, șomajul sau concediile pentru creșterea copilului și incapacitate temporară de muncă. Pentru fiecare an din aceste perioade asimilate vechimii, se acordă 0,25 puncte. De exemplu, o persoană cu stagiul militar de 6 luni, facultatea de 5 ani și șomajul de 6 luni va avea un punctaj de 1,5.
  3. Puncte de stabilitate: pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani, se acordă puncte de stabilitate în funcție de durata acestuia:
  • 0,50 puncte pentru fiecare an între 25 și 30 de ani (exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte);
  • 0,75 puncte pentru fiecare an între 30 și 35 de ani (exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte);
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Citeşte şi: Destinul pensionarilor care vor primi mai puțini bani în 2024. Daniel Baciu, anunț pentru milioane de români

Numărul total de puncte se obține prin însumarea punctajelor anuale, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. Acest sistem complex asigură o evaluare detaliată a vechimii în muncă și contribuie la recalcularea justă a pensiilor conform noii legi a pensiilor.

Citeşte şi: Codul Muncii 2024. Zilele libere plătite la care ai dreptul dacă te căsătorești anul acesta

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult