- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum se impozitează vânzările de terenuri agricole. Actul normativ emis de ANAF a fost publicat în Monitorul Oficial

15 Mar, 13:26 • stefan.vlad
Cum se impozitează vânzările de terenuri agricole. Actul normativ emis de ANAF a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 165 din 27 februarie 2023, pentru aprobarea Procedurii de stabilire a impozitului pe veniturile din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan și pachetului de control al persoanelor juridice care dețin unul sau mai multe astfel de terenuri.
Cum se impozitează vânzările de terenuri agricole. Actul normativ emis de ANAF a fost publicat în Monitorul Oficial

Cum se impozitează vânzările de terenuri agricole. Actul normativ emis de ANAF aprobă modelul, conținutul și instrucțiunile de completare a următoarelor formulare:

a) 213 Declarație privind veniturile realizate de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan;

b) 214 Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul realizat de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan.

c) 259 Decizie de impunere privind venitul realizat de persoana fizică și/sau juridică din înstrăinarea terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan”.

Citește și: Impozite 2023. Sistemul de impozitare a clădirilor şi terenurilor a fost modificat. Cum poţi beneficia de reducere la plata impozitului

Cum se impozitează vânzările de terenuri agricole

Formularul 213, instrucțiuni de completare

– Declarația se completează și se depune de către persoana fizică sau juridică ce înstrăinează, prin vânzare, pachetul de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 42 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.

– Prin activele prevăzute mai sus se înțelege proprietățile imobiliare ale persoanei juridice reprezentând orice teren, clădire sau altă construcție ridicată ori încorporată într-un teren, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

– Pachetul de control reprezintă participația în capitalul social/patrimoniul unei persoane juridice, deținută de către o persoană fizică sau juridică, în mod direct sau indirect, și care depășește 50% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau din dreptul de vot, după caz.

Declarația se depune la organul fiscal central competent în maximum 10 zile de la data transferului, în vederea calculării impozitului, în temeiul actului juridic prin care are loc înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanei juridice”, scrie CECCAR.

Formularul 214, instrucțiuni de completare

Cererea se completează și se depune de către persoanele fizice și/sau juridice în vederea stabilirii de către organul fiscal central competent a impozitului suplimentar pe venitul realizat în cazul înstrăinării, prin hotărâre judecătorească ce ține loc de contract de vânzare, a:

a) terenurilor agricole situate în extravilan, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărarea acestora;

b) pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan și care reprezintă mai mult de 25% din activele prevăzute la art. 42 alin. (5) pct. 1 din Legea nr. 17/2014, în măsura în care înstrăinarea are loc înainte de împlinirea a 8 ani de la dobândirea oricăruia dintre aceste terenuri.

Cererea se depune la organul fiscal central competent însoțită de copia hotărârii judecătorești și a documentației aferente”, informează CECCAR.