- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum trebuie să procedezi dacă vrei să primești despăgubire de la CFR. Câți bani poți să primești dacă trenul tău a întârziat

10 Jan, 11:28 • Cornel Ghimeșan
Deși călătoriile cu trenul pot oferi experiențe plăcute în anumite circumstanțe, ele pot deveni imprevizibile din diverse motive, precum condițiile meteorologice sau infrastructura deficitară. Numeroase trenuri se pot confrunta cu întârzieri, iar puțini călători sunt familiarizați cu drepturile lor în astfel de situații. Ce despăgubiri poți să primești de la CFR
Cum trebuie să procedezi dacă vrei să primești despăgubire de la CFR. Câți bani poți să primești dacă trenul tău a întârziat

Dacă trenul cu care călătorești înregistrează o întârziere semnificativă, este important să știi că ai posibilitatea să primești despăgubiri de la CFR. Călătorii pot depune solicitări în acest sens, iar suma acordată de către compania de stat este calculată în funcție de durata întârzierii și tariful biletului.

Citește și: CFR face anunțul anului 2024. Sunt vizați toți călătorii din România

Cum să pui mâna pe despăgubirile de la CFR

Conform informațiilor disponibile pe site-ul cfrcalatori.ro, pasagerii au dreptul de a solicita despăgubiri în situația în care trenurile CFR înregistrează întârzieri semnificative. Este important de menționat că cuantumul despăgubirii este determinat în funcție de durata întârzierii și de tariful biletului. Pentru a beneficia de acest drept și pentru a fi eligibil pentru despăgubiri, este esențial să cunoaștem procedura corectă și să acționăm prompt atunci când întârzierea depășește limita stabilită.

Dacă trenul soseşte la destinaţie cu întârziere DIN CAUZA transportatorului, aveţi dreptul la despăgubire pentru întârziere. Despăgubirea, în acest caz, este echivalentă cu:

  • 25% din preţul de transport pentru trenul întârziat, dacă întârzierea este între 60 şi 119 minute;
  • 50% din preţul de transport pentru trenul întârziat dacă întârzierea este de 120 de minute sau mai mult.

Situațiile în care nu se oferă despăgubirea

Nu aveţi dreptul la despăgubire în cazul în care sunteţi informat cu privire la întârziere înainte de cumpărarea legitimaţiei de transport sau în cazul în care întârzierea care se datorează continuării călătoriei la bordul unui alt tren sau redirecţionării nu depăşeşte 60 de minute.

Nicio despăgubire nu va fi plătită dacă valoarea acesteia va fi mai puţin de echivalentul a circa 20 de lei.

Pașii pentru obținerea despăgubirii

„Responsabil pentru plata despăgubirii este transportatorul emitent al legitimaţiei de călătorie. Cererea de despăgubire pentru întârziere trebuie trimisă la transportatorul emitent al legitimaţiei de călătorie însă aceasta poate fi depusă la unul din transportatorii participanţi la transport care o va înainta transportatorului responsabil pentru soluţionare. Numele şi adresele transportatorilor pot fi identificate la adresa www.railpassenger.info. În eventualitatea solicitării unor informaţii suplimentare se recomandă ca pe cererea de despăgubire să se menţioneze o adresă de e-mail unde să puteţi fi contactaţi.

Termenul maxim pentru înregistrarea cererii de despăgubire pentru întârziere la unul din transportatorii participanţi la contractul de transport este de maxim 2 luni de la terminarea călătoriei sau de la ultima zi de valabilitate a biletului. Un răspuns la cererea de despăgubire va fi transmis de transportatorul emitent al legitimaţiei de călătorie într-un termen de 1 lună până la cel mult 3 luni (în cazul în care sunt necesare alte documente justificative pentru soluţionare).

Cererea de despăgubire pentru întârziere – formular dedicat, poate fi solicitată în staţiile şi agenţiile de voiaj unde se vând bilete de călătorie pentru traficul internaţional sau se pot descărca de pe site-ul CFR Calatori. Condiţie obligatorie pentru acordarea despăgubirii: cererea de despăgubire pentru întârzierea trenului va avea menţionată durata întârzierii trenului, validată de personalul căii ferate din staţia unde s-a înregistrat întârzierea.

Biletele de tip „pass” (Interrail, Eurail, etc) sunt supuse unor condiţii particulare de despăgubire impuse de gestionarul ofertei, Eurail Group GIE şi dacă sunteţi posesorul unui astfel de bilet vă rugăm să vă adresaţi la CFR Calatori în scris sau pe email: [email protected]”, se arată în regulament.

Citește și: CFR Călători introduce un nou tren pe ruta Brașov-București. S-au scumpit prețurile biletelor

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult