Mircea Coșea spune că scăderea ratingului va avea drept consecință „o imagine proastă a României în lumea economică internațională„. Decizia agenției Fitch vine ca o consecință a unei serii de factori economici și politici care amplifică riscurile pentru stabilitatea fiscală și macroeconomică a țării.
Fitch ar fi trebuit să revizuiască ratingul României abia în luna februarie 2025, dar agenția își justifică devierea de la calendar prin evoluțiile îngrijorătoare din ţară, în special incertitudinile politice, care vor avea un efect advers asupra consolidării fiscale.
Profesorul de economie Mircea Coșea afirmă, într-o intervenție pentru dcnews.ro, că ratingul negativ primit de România reprezintă o ”imagine proastă în lumea economică internațională și arată că sunt probleme în România și aceste probleme, din păcate, vin din sfera politică”. Ratingul negativ vine și cu o tendință de creștere a dobânzilor la credite, dar și cu o atenție sporită de la OCDE.
„Nu mă așteptam să ajungem aici. Deja începusem să avem un trend ușor pozitiv în ratinguri și credeam că vom intra pe o linie care să ne dea o imagine mai bună. Un rating negativ înseamnă o imagine proastă în lumea economică internațională, ceea ce din punct de vedere material înseamnă o scădere a interesului investitorilor străini pentru România. Înseamnă o tendință de creștere a dobânzilor la credite, o atenție mărită din partea unor importante instituții la care noi sperăm să avem un loc, anume OCDE. OCDE-ul va fi foarte atent de acum înainte cu negocierile pe care le face cu România.
Mai înseamnă și o schimbare deocamdată puțin perceptibilă, dar care s-ar putea accentua, a Uniunii Europene față de noi în ceea ce privește acordurile pe care le încheiem, spre exemplu, acordul de plan fiscal pe 7 ani pentru reducerea deficitului ar putea să fie monitorizat mult mai serios și mult mai concentrat din punct de vedere al posibilității pe care România o are pentru a-l respecta. În ansamblu este un lucru negativ, un lucru negativ pe care nu-l meritam, nu-l meritam pentru că economia României în condițiile în care nu a avut un mediu foarte propice de dezvoltare ca urmare a unei politici fiscale greșite, o spun foarte direct, a Ministerului de Finanțe, a ministrului de Finanțe, care a încercat să acumuleze bani la buget prin inflație și prin creșterea fiscalității pe mediul de afaceri.
Totuși, în aceste condiții, mediul de afaceri românesc, care s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere calitativ, avem oameni care lucrează bine în business, reușește să nu intre nici în recesiune, reușește să aibă un anumit echilibru, chiar în condițiile în care efectele externe negative au dus la o anumită stopare a creșterii industriale, chiar la o recesiune pe anumite luni de zile ca urmare a crizei auto din Europa Occidentală, totuși, reușește să se țină în echilibru.
În mod evident – aici o spun ca să audă toată lumea – era țara care a avut cel mai important succes, după aderarea la Uniunea Europeană, din rândul țărilor foste comuniste. Am progresat foarte mult, am redus foarte mult decalajul față de media europeană, sigur că mai sunt extrem de multe lucruri de făcut, multe inegalități, dar era un trend pozitiv. Azi de dimineață când am văzut știrea m-am supărat foarte rău pentru că un astfel de rating contează. Lumea internațională economică se uită la ratinguri. Ratingul este cel mai important element de evaluare a posibilităților pe care o piață o are în dezvoltare. Ratingul negativ și dat nu de oricine, ci de Fitch, arată că sunt probleme în România și aceste probleme, din păcate, vin din sfera politică. Acesta este lucrul important”, a declarat profesorul Coșea pentru sursa citată.