- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum va fi calculat salariul minim european în România. Marcel Ciolacu: „Cred că primul pas este să mergem cu salariile la 3700”

24 Apr, 22:48 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu prezintă strategia pentru calcularea salariului minim european: Perspectivele pentru salarii echivalente cu cele din străinătate.
Cum va fi calculat salariul minim european în România. Marcel Ciolacu: „Cred că primul pas este să mergem cu salariile la 3700”

Premierul

Marcel Ciolacu a clarificat modul în care va fi implementat proiectul privind salariul minim european în România. Deși inițial nu va fi fezabil să atingem nivelul minim de salarizare din Europa, premierul a subliniat că, odată ce se va institui o legislație europeană în acest sens, fiecare țară din Uniunea Europeană, inclusiv România, va ajusta treptat standardele salariale.

Marcel Ciolacu explică modul de calcul al salariului minim european

Introducerea salariului minim european în România marchează un moment crucial în evoluția economică și socială a țării. Cu toate că vor exista provocări și dezbateri pe parcursul implementării, acest pas reprezintă o manifestare a angajamentului României față de valorile și obiectivele comune ale Uniunii Europene, însă țara noastră, față de alte țări, va ajunge să implementeze cu greu acest salariu, având în vedere situația economică de la nivel național.

Salariul minim european a devenit un subiect central în agenda politică a Uniunii Europene, având drept scop eliminarea discrepanțelor semnificative în remunerație între statele membre. Astfel, introducerea sa în România reprezintă un pas important către convergența economică și socială în cadrul UE.

Poți citi și: Cristian Popa: BNR ar putea amâna reducerea dobânzii în mai 2024. Inflația și riscurile rămân ridicate

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

„Trebuie creată o corelație între salariul minim și salariul minim european. Cred că primul pas este să mergem cu salariile la 3700. Urmează să avem o negociere cu sindicatele și cu patronatele, cum e normal și din acel moment să venim cu regulile europene.

Pentru aceeași muncă să fie aceeași plată în toată Europa. Asta nu înseamnă că dacă vei câștiga un euro în Italia, vei câștiga automat un euro în România, dar prin anumiți coeficienți introduși, lucrurile să se ducă către aceea direcție. Nu poți să faci asta dintr-o dată pentru că ți-ai îngenunchea economia proprie. Câștigi alegerile…reușește operația, dar pacientul este mort.

Se face o legislație europeană și încet, încet toate statele să se alinieze. Este una dintre cele mai bune măsuri pentru Europa, părerea mea.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Vezi și: Vrei să economisești bani? Iancu Guda explică renumita metodă 50/30/20

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult