- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dacă sunteți verificați de ANAF, puteți cere dosarul cu actele și informațiile pe care le au inspectorii la respectivul control. OUG 188/2022 îi obligă în acest sens

03 Jan, 08:56 • Gabriela Andreescu
Orice contribuabil supus unui control fiscal poate să capete acces, la cerere, la toate documentele și informațiile pe care le adună despre el, în cadrul respectivului control, inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), conform unei ordonanțe oficializate recent.
Dacă sunteți verificați de ANAF, puteți cere dosarul cu actele și informațiile pe care le au inspectorii la respectivul control. OUG 188/2022 îi obligă în acest sens

Prin această prevedere, este pusă în aplicare o decizie de acum câțiva ani a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Însă trebuie precizat că ANAF are, totuși, dreptul să cenzureze anumite documente sau informații pentru a asigura confidențialitatea datelor și secretul fiscal. Măsurile se aplică din 29 decembrie 2022, scrie Avocatnet.

Ce prevede legea cu privire la obligativitatea ANAF de a pune dosarul la dispoziția contribuabilului supus unui control

OUG 188/2022 prevede, la punctele 1 și 2 ale articolului I, că orice contribuabil controlat fiscal poate să ceară acces la documentele și informațiile adunate de inspectorii ANAF în cadrul unei verificări curente.

„Organul fiscal are obligația ca, la cererea scrisă a contribuabilului/plătitorului supus unei acțiuni de control fiscal, să pună la dispoziția acestuia dosarul administrativ al acțiunii de control fiscal. Acolo unde este cazul, documentele/informațiile sunt anonimizate pentru a se asigura confidențialitatea datelor cu caracter personal și secretul fiscal”, precizează actul normativ.

Trebuie subliniat că accesul se dă strict la dosarul controlului derulat în mod curent, nu la toate informațiile de control adunate de ANAF de-a lungul timpului despre cel verificat, mai scrie sursa citată.

Inspectorii ANAF sunt obligați să ofere acces la documentele și informațiile adunate în cadrul unei verificări curente
Inspectorii ANAF sunt obligați să ofere acces la documentele și informațiile adunate în cadrul unei verificări curente

Citește și: Atenție! Prețul mediul al unui smartphone va creşte cu circa 6,4%, în 2023, avertizează specialiștii

Dosarul administrativ al acțiunii de control fiscal este definit ca reprezentând „totalitatea documentelor și informațiilor care stau la baza constatărilor organului de control fiscal din punct de vedere faptic și legal, precum și cele emise în legătură cu administrarea mijloacelor de probă”, potrivit ordonanței.

Conform notei de fundamentare ce a însoțit ordonanța în forma sa de proiect, prevederile sunt introduse în Codul de procedură fiscală pentru ca autoritățile să se conformeze cu o decizie dată de CJUE în 2020 (cauza C-430/19).

La acel moment, judecătorii au hotărât, în esență, că accesul contribuabilului la dosarul său fiscal, înainte de a se da o decizie prin care să se impună sume suplimentare de plată, este esențial pentru legalitatea deciziei în sine, informează specialiștii din avocatură.

Important este de reținut faptul că dacă ANAF refuză accesul la informațiile pe care-și bazează decizia, aceasta poate fi anulată în instanță, însă numai dacă accesul la acele informații ar fi dus la un rezultat diferit al inspecției fiscale.

Citește și: Economiştii de la Harvard văd economia României cu ochi buni: Este a 19-a cea mai complexă şi sofisticată economie a lumii şi va creşte în medie cu 2,9% până în 2030

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult