- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Data de la care românii vor plăti mai puțin pentru alimentele de bază. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

30 Jun, 21:46 • Lupu Alexandra
Ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, noi declarații despre planul Guvernului de a reduce prețul la alimentele de bază. Iată de când vor scoate românii mai puțini bani din buzunare în magazine.
Data de la care românii vor plăti mai puțin pentru alimentele de bază. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

Ministrul Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, a vorbit despre ordonanța care ar trebui să ieftinească alimentele de bază. El a anunțat data de la care românii vor da mai puțini bani în magazine, informează antena3.ro.

De când se ieftinesc alimentele

Florin Ionuț Barbu a fost prezent în platoul Antena 3 CNN, acolo unde a vorbit despre planul Guvernului de a reduce prețul la alimentele de bază din magazine. Vineri, 30 iunie, Executivul a aprobat ordonanța de urgență, care duce la introducerea mecanismului prin care se stopează creșterea tarifelor la produsele de bază.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări și a confirmat că prețurile nu vor mai crește pentru alimentele de pe lista Guvernului. În continuare, el le-a transmis fermierilor români că nu sunt incluși în acest lanț. Florin Ionuț Barbu a garantat că prețurile la alimentele de bază vor fi mai mici de la 1 august 2023.

Vezi și: Vacanțe 2023 în România. Unde te poți caza în această vară. Prețurile încep de la 200 lei pe noapte

„În primul rând, temperăm prețurile. Prețurile nu vor mai crește în cazul alimentelor de bază care se regăsesc în ordonanță.

Vreau să asigur că fermierii români și cei care produc materia primă nu sunt incluși în acest lanț. În calitate de ministru al Agriculturii, pot să garantez că, de la 1 august, prețul alimentelor va scădea”, declară Florin Ionuț Barbu, la Antena 3 CNN.

Întrebat dacă celelalte produse ar putea înregistra o creștere de preț, el a nu a oferit un răspuns clar. A afirmat că responsabilitatea de a stabili dacă tarifele sunt corecte la raft îi revine Consiliului Concurenței.

Totodată, ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă există un risc de penurie de produse de bază în magazine. El a transmis că nu se va ajunge într-o astfel de situație. Marcel Ciolacu a confirmat aprobarea proiectului care prevede reducerea prețurilor la produsele de bază. Premierul României a făcut anunțul astăzi, 30 iunie.

„Aprobăm ordonanța de urgență ce introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețurilor la alimentele de bază.

Este prima țintă importantă enunțată de acest Guvern și, iată, în doar două săptămâni, a devenit realitate. Prin măsura ieftinirii celor 14 alimente de bază ajutăm la creșterea puterii de cumpărare pentru români.

Le mulțumesc atât colegilor implicați în acest demers, cât și marilor retaileri. Au fost un partener onest și am avut permanent sentimentul că lupta împotriva creșterii prețurilor a devenit un obiectiv comun”, a spus Marcel Ciolacu.

Alimente
Alimente

Produsele vizate în ordonanță sunt:

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  • Brânză telemea din lapte de vacă vrac Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  • Mălai 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui 1L
  • Carne proaspătă pui*
  • Carne proaspătă porc**
  • Legume proaspete vrac***
  • Fructe proaspete vrac****
  • Cartofi proaspeți albi vrac
  • Zahăr alb tos 1 Kg

Premierul a anunțat o schemă de sprijin în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente.

„Aprobăm azi și o schemă de sprijin, în valoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente, care fac investiții în unități de procesare. Domnul ministru al agriculturii, Florin Barbu, va vorbi pe larg la briefingul de presă despre aceste două proiecte prin care concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic”, a mai spus premierul.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Balanţa coşului zilnic influenţează scăderea preţurilor. Managerii avertizează că reducerea de 20% este anulată de alte majorări