- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De ce pensiile trebuie crescute cu rata inflației? Kelemen Hunor: „pensionarii merită acest efort”

05 Nov, 11:00 • Bumbeneci Diana
Pensiile trebuie crescute cu rata inflației, susține Kelemen Hunor. Declarațiile sale vin în contextul în care românii se întreabă tot mai mult dacă li se vor majora veniturile, începând cu 2023.
De ce pensiile trebuie crescute cu rata inflației? Kelemen Hunor: „pensionarii merită acest efort”

Subiectul majorării pensiilor a devenit o dezbatere zilnică pe scena politică din România. După ce s-au făcut nenumărate calcule de majorare a pensiilor, președintele partidului UDMR, Kelemen Hunor, a transmis că este de părere că procentul cu care trebuie majorate pensiile începând din 2023 este de 15-16%, procent care reprezintă rata inflației.

De ce pensiile trebuie crescute cu rata inflației?

Pensiile trebuie actualizate cu rata inflației, susține și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Coaliția de guvernare trebuie să adopte noua lege a pensiilor până la sfârșitul anului 2022, altfel România riscă să piardă banii din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), consideră politicianul.

Cât despre creșterea pensiilor din 2023, Kelemen Hunor a spus că ar fi nevoie de o actualizare cu rata inflației, de 15 sau 16%. Rămâne însă de văzut cum va fi calculat bugetul, pe marginea crizei economice din România.

Ai mai putea citi: Premierul Ciucă, declarații despre pensii și salarii, după finalul vizitei la Bruxelles. „Să ne ducem în creșterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15% și cu salariul minim la 3.000 lei”

De ce pensiile trebuie crescute cu rata inflației? Kelemen Hunor: „pensionarii merită acest efort”
De ce pensiile trebuie crescute cu rata inflației? Kelemen Hunor: „pensionarii merită acest efort”

„În momentul în care proiectul de buget va fi discutat în coaliţie, atunci vom discuta şi procentul. Până la această oră nu am discutat în coaliţie despre proiectul de buget, cu toate că în noiembrie trebuie să-l trimitem în Parlament, că ăsta a fost angajamentul nostru.

Se poate face, că Ministerul de Finanţe cu ministerele de linie au început şi lucrează pe buget, deci nu este adevărat că nu se lucrează, dar în coaliţie trebuie să stabilim câteva chestiuni importante, de la deficit, până la liniile care vor fi finanţate- proiectele de investiţii anuale, multianuale. Dacă nu dai bani la investiţii publice, şi aici vorbim de proiecte mari, atunci şi economia va suferi, şi nici nu poţi să opreşti proiectele începute. (…)

Punctul nostru de vedere este că pensiile trebuie crescute cu rata inflaţiei- 15-16%- asta vom vedea în momentul respectiv cât va fi la sfârşitul anului, în momentul în care discutăm în Parlament proiectul de buget, dar asta este limita la care eu m-aş duce acum, şi pensionarii merită acest efort şi noi trebuie să facem acest efort.(…) Dar nu am luat o decizie„, a precizat Kelemen Hunor, la TVR Info.

Ai  mai putea citi și: Lovitură pentru români. Pâinea se va scumpi din nou. Producătorii din domeniul panificației anunță ce se va întâmpla lunile viitoare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult