- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De interes pentru români. Acestea sunt bonusurile prevăzute în noua Lege a Pensiilor

10 Nov, 16:32 • Fundeanu Madalina
Noua lege a pensiilor a fost adoptată joi de Guvern, în cadrul ședinței care a avut loc. Aceasta va intra în vigoare la 1 ianuarie și prevede majorări de două ori într-un singur an.
De interes pentru români. Acestea sunt bonusurile prevăzute în noua Lege a Pensiilor

Noua lege a pensiilor a fost adoptată joi de Guvern, în ciuda disputelor care au avut loc în Coaliție. Actul normativ prevede creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, dar și o serie de bonusuri pentru continuarea activității, potrivit știripesurse.ro.

„Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe rețelele de socializare.

La începutul şedinţei de Guvern, şeful Executivului a anunţat că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB reprezentând cheltuieli cu pensiile.

El a subliniat, în debutul reuniunii, că în anul următor nu vor exista măriri de impozite, dar a solicitat şi un plan de măsuri pentru creşterea colectărilor la bugetul de stat.

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, prevede majorări de două ori într-un singur an (electoral), prima fiind planificată în ianuare 2024 când pensiile se vor indexa cu rata inflației – 13,8% – și a doua în septembrie – în medie de 40%.

S-a decis! Toate pensiile vor fi recalculate

„Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opţiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulţumiri şi, pe cale de consecinţă, obţinerea drepturilor în instanţă”, se subliniază în expunerea de motive a proiectului.

Prin urmare, după ce legea va intra în vigoare, angajații caselor de pensii vor începe procesul de recalculare.

Proiectul noii legi a pensiilor publice prevede creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani. Potrivit acestuia, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.

Noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar creșterea vârstei de pensionare pentru femei, la 65 de ani, se va aplica din anul 2035. Concret, vârsta de pensionare a femeilor, stabilită în prezent la 63 de ani (începând cu anul 2030) va crește treptat până în perioada 2030 – 2035, astfel încât vârsta de pensionare a femeilor să fie de 65 de ani în 2035.

Citește și: Mediul de afaceri solicită urgent Guvernului să promită că nu vor mai fi majorări de taxe în 2024. Dan Șucu: „Un astfel de scenariu este inacceptabil”

pensii
pensii

Reducerea vârstei de pensionare

Femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, astfel încât pentru creșterea a doi copii vârsta de pensionare se reduce cu 1 an, pentru patru copii cu 2 ani, iar pentru șase copii cu 3 ani.

Stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Pe de altă parte, pensia anticipată poate fi obținută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dacă persoana a realizat cu 5 ani mai mult decât stagiul complet de cotizare, adică peste 35 de ani.

Aceasta va fi, însă, penalizată pentru fiecare lună de anticipare cu: 0,4% dacă perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv este de până la 1 an, între un an și 2 ani penalizarea este de 0,35%, între 2 și 3 ani – 0,30%, între 3 și 4 ani – 0,25%, între 4 și 5 ani – 0,20%. Când se ajunge la vârsta de pensionare, pensia se calculează din oficiu.

Modul în care se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Punctele de stabilitate și cum se vor acorda acestea

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: – 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:

– a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii

– a satisfăcut serviciul militar

– a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnmizații de asigurări sociale

– a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de acciodent de muncă sau boli profesionale

– a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani, potrivit sursei citate.

Vezi și: Mugur Isărescu confirmă! Reducerea dobânzilor la credite este exclusă!