- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mediul de afaceri solicită urgent Guvernului să promită că nu vor mai fi majorări de taxe în 2024. Dan Șucu: „Un astfel de scenariu este inacceptabil”

10 Nov, 14:45 • Bumbeneci Diana
Mediul de afaceri cere Guvernului să își asume că nu vom mai avea creșteri de taxe în 2024. Dan Șucu, Concordia: Companiile nu pot face față la o rundă nouă de creșteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente
Mediul de afaceri solicită urgent Guvernului să promită că nu vor mai fi majorări de taxe în 2024. Dan Șucu: „Un astfel de scenariu este inacceptabil”

Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia, a făcut noi declarații prin intermediul cărora a explicat că mediul de afaceri solicită de urgență Guvernului condus de Marcel Ciolacu să își asume fără echivoc că nu vom mai avea creșteri de taxe în 2024. În situația actuală, conform lui Șucu, dacă ar mai apărea și alte modificări ale taxelor, mediul de afaceri nu ar putea face față la o rundă nouă de creșteri de taxe când nici nu s-au văzut încă efectele celei recente, așa că „trebuie să fie exclusă orice nouă creștere a fiscalității”.

Dan Șucu nu mai vrea creșteri de taxe în 2024

Concordia, care reunește peste 2.000 de companii din România, solicită claritate în privința costurilor noii legi a pensiilor. În numele confederației a vorbit chiar Dan Șucu.

Poți citi: Data limită până la care se mai poate cumpăra vechime în muncă. Simona Bucura Oprescu a făcut anunțul pentru milioane de români

Înțelegem că România și-a asumat prin PNRR o reformă, dar ceea ce am auzit astăzi vehiculat în spațiul public ne face să fim extrem de îngrijorați. Nu înțelegem cum în interiorul Guvernului o voce spune că vor fi necesare taxe suplimentare și alta că nu. Este datoria noastră să atragem atenția că economia încetinește și trebuie să fie exclusă orice nouă creștere a fiscalității. Companiile nu pot face față la o rundă nouă de creșteri de taxe când nici nu au văzut încă efectele celei recente”, afirmă Dan Șucu.

Dan Șucu
Dan Șucu

Potrivit acestuia, proiectul de lege care a ajuns zilele trecute la Consiliul Economic și Social nu conținea niciun fel de analiză sau estimare a impactului și vorbea despre un nou cadru legislativ pentru a corecta inechitățile și pentru a asigura sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și pentru a respecta principiul contributiv în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie. Ei bine, acum, reprezentanții mediului de afaceri susțin că nu mai fac față și că au nevoie să știe că taxele nu vor mai crește, dar și că vor avea un cuvânt de spus în luarea deciziilor viitoare.

„Cu câteva minute înainte de ședința în care trebuia să ne spunem opinia pe acest proiect ne-a fost transmis un aviz al Ministerului Finanțelor, dar unul trunchiat din care lipseau tocmai cifrele relevante pe care le-am văzut ulterior în presă.

Doar așa am aflat că acest proiect costă minim 33 de miliarde în plus, că taxele vor trebui să crească cu 2% din PIB, că deficitul care trebuia adus sub control cu recentul pachet fiscal va crește și nu o să scadă și că este posibil să ajungem în situația suspendării fondurilor europene. Un astfel de scenariu este inacceptabil”, transmite Dan Șucu, președintele Confederației Patronale Concordia.

Ai mai putea citi: 20 milioane EURO de la AFIR. Cum se obțin banii prin noua schemă de finanțare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult