- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De interes pentru români. Care sunt actele de care ai nevoie ca să te înscrii la un medic de familie sau să te transferi la altul

15 Feb, 19:05 • Fundeanu Madalina
Românii care vor să se înscrie la un medic de familie sau să se transfere la altul trebuie să urmeze niște pași simpli. Iată care sunt actele necesare!
De interes pentru români. Care sunt actele de care ai nevoie ca să te înscrii la un medic de familie sau să te transferi la altul

Persoanele care au lucrat în străinătate și vor să se înscrie la un medic de familie sau vor doar să îl schimbe trebuie să urmeze o serie de pași foarte simpli, potrivit Antena 3 CNN.

Actele de care ai nevoie pentru a te înscrie/transfera la un medic de familie

Cetățenii care nu au avut calitatea de asigurat medical, au lucrat în străinătate și vor să se înscrie la un medic de familie în țară ori vor să își schimbe medicul, trebuie să urmeze niște pași simpli.

Așadar, românii pot solicita personal datele privind istoricul medical, respectiv consultațiile medicale, tratamentele și medicamentele prescrise, internările în spital, reconstituite pe baza raportărilor făcute de medici, de la Casa de Asigurări de Sănătate din județul în care au își au domiciliul.

Anda Sălăgean, directorul adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, precizează că în cazul în care cabinetul unui medic de familie a fost preluat de un alt medic, toate dosarele medicale se transferă fizic de la un medic de familie la altul. Dacă pacientul dorește să se înscrie la alt medic, o poate face gratuit, respectând o procedură standard, relatează Monitorul de Suceava.

De asemenea, cei care au asigurare de sănătate își pot schimba medicul de familie după minimum 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia.

Citește și: Ministrul Energiei aduce vești bune privind facturile românilor. Preţul plafonat la energie va fi menţinut până în martie 2025

medic de familie
medic de familie

Aceștia trebuie să găsească un alt medic de familie, să completeze o cerere și să prezinte documentele care atestă calitatea de asigurat medical.

„Dacă medicul acceptă, după ce a înregistrat cererea, va anunța medicul de familie de la care se pleacă și Casa de Asigurări de Sănătate, în maximum 15 zile lucrătoare. Medicul de familie la care s-a renunțat este obligat să-i trimită noului medic de familie, prin poştă, fişa medicală a pacientului”, precizează Monitorul de Suceava.

În plus, niciun asigurat nu are dreptul să se afle pe lista a doi sau mai mulți medici de familie.

În situația în care medicul la care dorește să se înscrie o persoană este din alt județ decât cel în care lucrează sau locuiește aceasta, va trebui ca angajatorul sau instituția care plătește asigurarea de sănătate să transmită lista nominală casei județene de asigurări de sănătate din județul în care se află cabinetul medicului ales.

În acest caz, persoana asigurată trebuie să prezinte o copie după ordinul de plată sau după un document din care să reiasă că plata contribuției la Sănătate se face către CAS din județul respectiv.

Nou-născuții se înscriu pe lista medicului de familie care a îngrijit gravida, imediat după naşterea copilului, dacă părinţii nu au altă opţiune exprimată în scris.

Vezi mai multe știri: Schimbări majore pentru cei care vor să se mute în locuințe noi. Ordonanța „Trenuleț” afectează mii de români