- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De la 1 ianuarie, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se ascunde în spatele noilor reglementări

13 Dec, 15:52 • Bugiu ⁠Ana Maria
De la 1 ianuarie 2025, România este obligată să colecteze separat textilele uzate, conform normelor europene. În lipsa unei infrastructuri adecvate, majoritatea deșeurilor riscă să ajungă tot la groapa de gunoi sau să fie incinerate.
De la 1 ianuarie, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se ascunde în spatele noilor reglementări

De la 1 ianuarie 2025, în conformitate cu directivele Uniunii Europene, România va trebui să implementeze colectarea separată a textilelor uzate. În prezent, țara noastră aruncă anual aproximativ 160.000 tone de textile, iar doar 6-10% dintre acestea sunt reciclate. Implementarea acestei reguli presupune crearea unei infrastructuri speciale, inclusiv containere dedicate și tehnologii de sortare avansate, însă lipsa acestora reprezintă o problemă majoră, potrivit economica.net.

Te-ar mai putea interesa și: Un lanț de supermarketuri din România va crește gradul de reciclare din 2025. Ce alte materiale în afară de plastic vor putea duce românii la automatele de preluare a ambalajelor

foto: textile

De la 1 ianuarie, românii sunt obligați să colecteze separat textilele folosite. Ce se ascunde în spatele noilor reglementări

Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX), o entitate constituită în 2023 din companii active în industria de colectare, sortare, reutilizare si reciclare a textilelor, susține că „deocamdată, obligativitatea de a colecta separat la care trebuie să se conformeze țara noastră poate avea un efect nedorit, prin împingerea unor deșeuri textile contaminate sau nerefolosibile către containerele stradale pentru haine reutilizabile”.

„Orice colectare care distruge valoare din perspectiva reutilizării trebuie regândită, este cea mai importantă premisă în piramida zero-deșeuri. Scopul colectării este extrem de important, cu precădere dacă prioritatea lui este reutilizarea. România are suficiente centre cu scop sortare pentru reutilizare, însă capacitatea lor trebuie mărită.

Problema principală a industriei de reciclare textile este dificultatea de a avea deșeul textil sortat pe compoziție și tip de țesătură și faptul că tehnologiile de reciclare nu sunt suficient dezvoltate sau nu sunt competitive din punct de vedere financiar si vor trebui sustinute. Avem nevoie de investiții în tehnologii de sortare și reciclare avansate, dar și în infrastructura de containere de colectare”, declară Zoltán Gündisch, Președinte ARETEX.

Asociația Română pentru Reutilizare și Reciclare Textile (ARETEX) atrage atenția asupra riscului ca deșeurile textile contaminate sau nereutilizabile să fie aruncate în containerele stradale pentru haine reutilizabile, fără o strategie clară de colectare. Reorganizarea sistemului va necesita investiții majore în tehnologii de reciclare, educarea populației și dialog între autorități și sectorul privat.

„Acest procent ar putea să ajungă la 25%, cu o colectare separată bine dezvoltată, dar și o industrie de reutilizare și reciclare cu capacități mari de sortare pe compoziție și calitate, sprijinită de introducerea obligativității Responsabilității Extinse a Producătorului și în domeniul textilelor”, mai spune ARETEX.

De asemenea, Directiva UE introduce conceptul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP), prin care companiile din industria textilă vor fi încurajate să finanțeze colectarea și reciclarea deșeurilor textile. Se estimează că acest sistem ar putea crește rata reciclării din prezent, de 6-10%, la aproximativ 25%. În lipsa unor investiții și infrastructuri adecvate, majoritatea acestor textile ar putea ajunge tot la depozitele de deșeuri sau să fie arse.

„În lipsa acestora, ceea ce va fi colectat separat de la 1 ianuarie 2025, va urma același traseu ca și până acum: depozitarea la groapa de gunoi sau incinerare”.

ARETEX, fondată în 2023 și având deja o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro și 1000 de angajați, susține că dezvoltarea unor tehnologii de sortare și centre de reciclare eficiente este foarte importantă pentru implementarea sustenabilă a directivei europene.

Te-ar mai putea interesa și: Haosul reciclării în România. De anul viitor vom fi obligați să colectăm selectiv și deșeurile textile

Urmărește Daily Business pe Google News