- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie de ultimă oră despre subvenția APIA de 100 euro! Anunțul făcut de ministrul Agriculturii

10 May, 18:12 • Adrian Popovici
Ministerul Agriculturii a anunțat că plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de porci și păsări va începe de pe 15 mai 2024.
Decizie de ultimă oră despre subvenția APIA de 100 euro! Anunțul făcut de ministrul Agriculturii

Vești bune pentru fermierii din România! Începând de săptămâna viitoare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va iniția procesul de acordare a subvenției APIA de 100 de euro pe hectar, ca ajutor pentru agricultorii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina, transmite Agrointeligența.

De asemenea, APIA pregătește pentru crescătorii de porci și de păsări  un ajutor echivalent cu 100 de euro per unitate standard de măsură pentru capacitatea de producție, în funcție de nivelul minim de bunăstare animală respectat de fiecare beneficiar.

După cum arată sursa citată, ministrul Florin Barbu a convenit cu oficialii din conducerea instituției pe care o conduce și cu cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că de pe data de 15 mai va începe plata acestor subvenții.

„Fermierii vor primi 100 euro/hectar, respectiv 100 euro pentru UVM la porc și pasăre. Vor primi acești bani chiar dacă plafonul estimat inițial pentru plata despăgubirilor va fi depășit. În acest sens avem în vedere o suplimentare a bugetului, pentru a asigura cuantumul de 100 de euro tuturor beneficiarilor eligibili”, a declarat Florin Barbu despre subvențiile APIA.

Decizie de ultimă oră despre subvenția APIA de 100 euro la hectar! Anunțul făcut de ministrul Agriculturii
Decizie de ultimă oră despre subvenția APIA de 100 euro la hectar! Anunțul făcut de ministrul Agriculturii

Ce subvenții vor primii fermierii de la APIA?

Centrele județene ale Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură  (APIA) vor începe să facă plățile către toți fermierii eligibili imediat ce bugetul suplimentar necesar va fi aprobat.

Conform unei legi adoptate în acest an de Guvernul României, coeficienții de conversie utilizați pentru determinarea sumei pe care fermierii o pot primi de la APIA pentru fiecare animal/pasăre sunt cei specificați în anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018. Mai exact:

  • 0,3 UVM pentru porc gras (30 euro/cap),
  • 0,5 UVM pentru suine de reproducție, respectiv scroafe și scrofițe (50 euro/cap),
  • 0,007 UVM pentru pui de carne și pui eclozionați (0,7 euro/cap),
  • 0,03 pentru pui de curcă și pui eclozionați de curcă (3 euro/cap),
  • 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire și găini ouătoare, tineret de reproducție şi găini rase grele (1,4 euro/cap).

Cine beneficiază de subvențiile APIA?

După cum au transmis autoritățile, printre cei care beneficiază de această schemă de ajutor a APIA se numără:

  • Crescătorii de porci care sunt persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate și societăți agricole care au desfășurat activități de îngrășare și/sau reproducție a suinelor în intervalul cuprins între 1 august 2022 și 31 august 2023.
  • Persoanele juridice, întreprinderile individuale sau familiale, persoanele fizice autorizate și societățile agricole care au desfășurat activități de reproducție, incubație și/sau creștere a păsărilor destinate producerii de carne sau ouă sunt eligibile pentru subvenție în intervalul 1 august 2022 – 31 august 2023.

Citește și: Când intră subvențiile APIA restante în conturile fermierilor români. Mulți așteaptă din 2023