- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când intră subvențiile APIA restante în conturile fermierilor români. Mulți așteaptă din 2023

22 Apr, 20:40 • Alexe Raluca
Mulți dintre fermierii români încă așteaptă în conturi banii sub formă de subvenție din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură aferente anului 2023.
Când intră subvențiile APIA restante în conturile fermierilor români. Mulți așteaptă din 2023

Cea mai mare parte a fermierilor din România a fost autorizată la plată cu cel puțin o schemă, însă încă există subvenții importante pe care fermierii le așteaptă.

Citește și: Condiția pusă de stat pentru obținerea subvențiilor APIA în agricultură. Un nou document trebuie inclus de fermierii și crescătorii de animale în dosarul pentru ajutoare

Când intră subvențiile APIA restante în conturile fermierilor

Potrivit lui Adrian Pintea, secretar de stat MADR care coordonează activitatea APIA, autorizările la plată se fac în fiecare zi, astfel încât fermierii să-și primească banii cât mai repede.

„În ceea ce privește plata subvențiilor APIA aferente anului de cerere 2023, știm foarte bine că termenul limită de plată este data de 30 iunie. Într-adevăr, este o așteptare mare pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și în sectorul vegetal. Pot să vă spun că chiar ieri am avut o discuție cu cei de la APIA, autorizări la plată se fac zilnic. Chiar ieri au fost plătite trei liste de plată. În următoarea perioadă, într-o săptămână, maxim două săptămâni, tot ceea ce este autorizat la plată va fi și plătit. Ministerul Agriculturii a făcut demersurile către Ministerul Finanțelor, astfel încât să fie alimentate conturile APIA pentru a face aceste plăți.

Se așteaptă banii și pentru bunăstarea la porc și pasăre, sunt autorizați la plată de către APIA, iar plățile se fac de AFIR. Și aici urmează să intre banii în conturile celor de la AFIR pentru a face aceste plăți. Ultima plată aferentă anului de cerere 2023 este sprijinul cuplat în sectorul vegetal, care va intra la plată după data de 15 mai”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

De asemenea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat, la începutul lunii aprilie, că a început campania pentru primirea cererilor unice de plată din partea fermierilor interesați să obțină subvenții în acest an. Termenul limită pentru depunerea cererilor este mai scurt decât în mod obișnuit, astfel că APIA îi încurajează pe agricultori să-și pregătească dosarele din timp și să le depună înainte de expirarea acestui termen, respectiv 7 iunie. Toți fermierii care își depun cererile între 4 aprilie și 7 iunie vor primi subvențiile în întregime, în timp ce cei care nu o fac în acest interval vor fi excluși de la plată, transmite APIA.

Citește și: Se majorează subvenția APIA pentru vaca de lapte! Președintele Comisiei de Agricultură din Senat: ”Este un lucru pozitiv”