- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie fără precedent. Euroins intră oficial în faliment. Până când mai sunt valabile polițele emise de companie

09 Jun, 12:44 • Lupu Alexandra
ULTIMA ORĂ. Euroins intră oficial în faliment de astăzi, 9 iunie.
Decizie fără precedent. Euroins intră oficial în faliment. Până când mai sunt valabile polițele emise de companie

Decizie oficială! Euroins intră în faliment începând de astăzi, 9 iunie, spune profit.ro. Hotărârea a fost adoptată de Tribunalul București. Decizia instanței este importantă pentru toți asigurații și păgubiții companiei.

Euroins intră oficial în faliment

Decizie fără precedent! Tribunalul București a hotărât astăzi, 9 iunie, deschiderea procedurii falimentului în cazul Euroins. Decizia instanței este importantă pentru toți asigurații și păgubiții companiei. În termen de 90 de zile, de la acest moment, polițele de asigurare emise de Euroins vor înceta de drept, cu excepția celor de garanții. Așadar, românii mai beneficiază de asigurare din partea companiei Euroins doar până la data de 8 septembrie 2023.

Cererea formulată de ASF a fost admisă astăzi de Tribunalul București, iar în temeiul art. 25 – raportat la art. 262 din Legea nr. 85/2014 în ceea ce privește procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, a fost dispusă deschiderea procedurii de faliment împotriva Euroins România. Compania era liderul pieței asigurărilor RCA la finalul anului 2022, cu o cotă de 32.7%. De asemenea, societatea avea o cotă de 20.07% din piața asigurărilor generale. Tribunalul București a numit CITR Filiala București drept lichidator judiciar pentru companie.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Asigurarea obligatorie a locuințelor devine mai scumpă pentru români! Proiectul de lege a fost adoptat de deputați

„Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem să asigurăm cât mai multă stabilitate și claritate tuturor celor implicați. Vom fi atenți în mod particular la gestionarea costurilor, pentru bunul mers al procedurii.

În al doilea rând, fiindcă vorbim de al doilea faliment pe piața de asigurări din ultimii doi ani, suntem conștienți de impactul sistemic pe care această situație o are și vom folosi instrumentele digitale special create pentru a eficientiza tot procesul.

Contăm pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare a Asiguraților și celelalte autorități implicate. Așa cum v-am obișnuit, vom asigura transparența întregului proces”, spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Euroins
Euroins

Rolul lichidatorului judiciar este acela de a gestiona lichidarea companiei și de a se asigura că creditorii recuperează cât mai mult din creanțe. Primul pas din procedura de faliment se referă la stabilirea masei credale, identificarea, evaluarea activelor și vânzarea acestora, iar totodată, identificarea tuturor surselor suplimentare de venituri pentru a ajunge la etapa distribuirii sumelor către creditori, așa cum confirmă CITR. Termenele legale stabilite de Tribunalul București pentru depunerea cererilor de înscriere la masa credală sunt următoarele:

a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor 24.07.2023

b) termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe 04.08.2023

c) termenul de definitivare a tabelului creanțelor 28.08.2023 d) data primei ședințe a adunării generale a creditorilor 08.2023

Deținătorii de polițe emise de către Euroins au termen de 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA și pentru a depune cererea de deschidere a dosarelor de daună, în cazul în care s-a produs un eveniment acoperit de o poliță de asigurare aflată în vigoare și / sau cererile de plată. În toată această perioadă, românii pot solicita rezilierea contractelor de asigurare și recuperarea restituirilor din primă.

Ultimele informații arată că termenul de 90 de zile nu se aplică în cazul contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanții, prevăzută în secțiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015, în ceea ce privește autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare. Termenul de drept este de 150 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.

Citește și despre: Cât vor plăti românii, începând de azi, pentru asigurarea RCA. Prețurile Asirom, Groupama, Axeria, Omiasig și Allianz Țiriac