- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie majoră cu privire la românii care au lucrat în Italia. Guvernul a luat o nouă hotărâre în privința pensiilor

18 Oct, 15:08 • Bumbeneci Diana
Noi decizii pentru românii care lucrează sau au lucrat în Italia. Guvernul a luat o nouă decizie legată de pensii.
Decizie majoră cu privire la românii care au lucrat în Italia. Guvernul a luat o nouă hotărâre în privința pensiilor

Aproximativ 5.000 de dosare de pensii ale românilor sunt în prezent întârziate în Italia. După multe insistențe, autoritățile au promis luarea unor măsuri în așa fel încât să se soluționeze rapid situația. Ministrul Muncii din Italia a promis că 10 funcționari vor fi alocați special pentru această problemă, astfel încât procesul să fie unul extrem de rapid, iar românii să poată beneficia de sprijinul financiar promis.

Decizie majoră cu privire la românii care au lucrat în Italia

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg o întâlnire cu Marina Elvira Calderone, ministru al Muncii și Politicilor Sociale din Italia. Ministrul Muncii din România a prezentat omologului italian situația recunoașterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia. Casele de Pensii din România au transmis, de mai multe ori, faptul că procesul recunoașterii drepturilor respective se desfășoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani.

Simona Bucura Oprescu, despre problema pensiilor
Simona Bucura Oprescu, despre problema pensiilor

Angajați special pentru români

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, după întrunirea care a avut loc, ministrul Marina Elvira Calderone a luat decizii care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a problemei românilor. În acest sens, 10 funcționari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formați și se vor ocupa special de soluționarea cererilor transmise online de către cetățenii români prin sistemul RINA. Persoanele care au contract cu Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).

Îi mulțumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacția imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluționarea unei probleme care vizează toți lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forțele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din România și Ministerul Muncii și Politicilor Sociale din Italia va continua’”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceștia în Peninsulă este de peste 600.000. În acest sens, numărul românilor care vor primi pensii de la Italieni este în creștere.

Citeşte şi: Ei sunt românii care primesc 7 bonuri de masă în plus, dar și o zi liberă. Trebuie îndeplinită o singură condiție

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult