- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Declarații noi în ședința coaliției de astăzi. Marcel Boloș a prezentat care sunt măsurile pentru reducerea evaziunii fiscale

16 Nov, 19:32 • Fundeanu Madalina
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a prezentat, în ședința coaliției de joi, câteva măsuri de digitalizare care să contribuie la reducerea evaziunii fiscale. Pachetul de măsuri propus este unul consistent şi va duce la deblocarea, după aproape trei ani, a proiectului de digitalizare a ANAF.
Declarații noi în ședința coaliției de astăzi. Marcel Boloș a prezentat care sunt măsurile pentru reducerea evaziunii fiscale

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a prezentat, în ședința coaliției de joi, câteva măsuri de digitalizare care să contribuie la reducerea evaziunii fiscale, potrivit Antena 3 CNN.

Marcel Boloș, despre măsurile pentru reducerea evaziunii fiscale

Seria de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale sunt:

  • Introducerea facturii electronice de la 1 ianuarie 2024;
  • Accelerarea introducerii scannerelor în vămi: contract de încheiat până la sfârșitul anului, livrare în anul 2024 – 26 scannere;
  • Folosirea caselor de marcat fiscale pentru combaterea evaziunii – 660.000 de case;
  • Introducerea e-sigiliu pe marfă, de la 1 iulie 2024 – achiziționarea a 2000 de bucăți;
  • Introducerea informațiilor telemetrice în sistemul de e-transport, prin preluarea acestor informații prin GPS și tahografe;

Citește și: ANAF a colectat venituri nete la bugetul statului de 322,36 miliarde lei în primele zece luni din 2023. Cu 9% mai mult față de anul trecut

Marcel Boloș
Marcel Boloș

„Săptămâna aceasta, în Guvern, voi prezenta în primă lectură, conform dispoziţiilor domnului prim-ministru, primul pachet de măsuri pentru ceea ce înseamnă digitalizarea ANAF-ului şi a fiscalităţii din România. E o sarcină pe care mi-a dat-o domnul prim-ministru, o duc la bun sfârşit, trebuie să mă conformez ei, dumnealui este şeful Guvernului.

Voi veni şi cu pachetul de măsuri, suplimentar, pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale, aşa cum domnul prim-ministru a dispus, inclusiv pe zona de infracţionalitate economico-financiară”, a declarat Boloş la începutul acestei săptămâni, când a participat la Summitul Autorităţilor Locale.

Potrivit ministrului, pachetul de măsuri propus este unul consistent şi va duce la deblocarea, după aproape trei ani, a proiectului de digitalizare a ANAF.

„Să avem acest centru de date care să fie cel care asigură interoperabilitatea bazelor de date la nivelul ANAF-ului. Să nu stăm cu volumele de baze de date de tip big data, (…) să nu putem să lucrăm nimic cu ele. Am conectat la electronic casele de marcat fiscale. Nu putem face nimic, pentru că nu avem aceste posibilităţi de a asigura aceste informaţii de tip big data de la nivelul caselor de marcat fiscale.

Avem factura electronică, urmează sigiliul electronic al mărfurilor, urmează parte de sistem de e-transport, urmează spaţiul privat virtual în relaţia cu contribuabilul. E un pachet consistent spun eu, care ar trebui să mişte lucrurile din loc. Acum nu ştiu impactul, dar îl vom urmări, pentru că, de aceea, suntem la nivelul Ministerului de Finanţe cu atâţia specialişti, în aşa fel încât să ne putem face treaba până la capăt, pentru România”, a mai transmis Marcel Boloş.

Vezi și: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a tras semnal de alarmă. România nu are fonduri suficiente pentru Noua Lege a Pensiilor!