- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Demografia României, în colaps! Țara noastră a pierdut 140.000 de copii în 20 de ani. Cum vor fi afectate generațiile viitoare

22 Aug, 09:46 • Constantin Cristina
România își aruncă copiii la gunoi. Interesul autorităților și al statului nu mai există, iar în 20 de ani, țara noastră a ajuns să piardă 140.000 de copii di categoria 0-4 ani.
Demografia României, în colaps! Țara noastră a pierdut 140.000 de copii în 20 de ani. Cum vor fi afectate generațiile viitoare

Spre deosebire de alte țări, unde se luptă pentru demografie, în România este o adevărată dramă, pe fondul natalității în prăbușire și a autorităților nepăsătoare, a informat zf.ro.

Citește și: Natalitatea din România este într-o continuă scădere. De ce nu mai vor românii copii. „Femeia emancipată nu se vede mamă”

Deși medicii încasează 10.000-15.000 lei lunar, autoritățile dorm și sunt incapabile să-și protejeze cetățenii. Cele mai multe spitale s-au transformat în capcane pentru pacienții români, care vin cu probleme adevărate, însă angajații din sistemul sanitar se uită doar după bani. Au ajuns să moară mame tinere, care s-au rugat ore în șir de medicul de gardă să acționeze, să le trateze.

Demografia României, în colaps! Țara noastră a pierdut 140.000 de copii în 20 de ani. Cum vor fi afectate generațiile viitoare

Tragedia care a marcat România și care a stârnit o întreagă revoltă este o tânără de 25 de ani însărcinată care a murit în spitalul municipal din Botoșani după ore întregi de dureri, în care s-a rugat insistent la medicul se gardă să facă ceva.

Spitalul era unul dotat, cu 110 paturi pe ginecologie şi 10 medici ginecologi. Un spital unde cei doi medici șefi de secție pe ginecologie câștigă lunar un salariu de 16.000 lei şi respectiv 18.000 lei net, iar la ora 14 sunt la consultații în cabinetul privat. Un spital cu un manager numit politic, fost lăcătuș mecanic, care a schimbat mai multe funcții în instituțiile statului.

copii
copii

Nepăsarea din România din acest sistem va duce la declin demografic, care va afecta semnificativ generația viitoare. Natalitatea României este în picaj liber. Doar 171.000 de copii s-au născut în România în 2022, cu 13% mai puțini decât în 2021. În Botoșani, spre exemplu, în tot județul, doar 3.519 copii s-au născut în 2022, faţă de peste 4.100 cu un an în urmă. În același timp, şi la nivel național, şi în județul Botoşani mortalitatea infantilă crește. România are sub 1 milion de copii cu vârsta între 0 şi 4 ani.

An de an, numărul scade cu câteva zeci-sute de mii de copii, dar aceste cifre nu dau fiori reci autorităților, care nu fac politici publice, nu impun protocoale care să fie respectate în spitale, astfel încât tinerii să fie încurajați să crească un copil.

Alte articole: Se dublează alocațiile pentru sustinerea familiei! Cu câți bani vrea Guvernul să încurajeze natalitatea în Romania