- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025

02 Nov, 11:12 • Andrei Alina
Mai puțin de o lună până la primul tur al alegerilor prezidențiale 2024. Ziare.com a analizat declarațiile principalilor candidați la alegerile prezidențiale 2024 despre taxele și impozitele pe care românii ar urma să le plătească din 2025.
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Ludovic Orban, George Simion și Mircea Geoană sunt principalii candidați la alegerile prezidențiale din 2024. Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate, a explicat pentru ziare.com, modul în care candidații la prezidențiale tratează subiectul fiscalității.

Potrivit lui Gabriel Biriș, atât ideile puse la bătaie de candidatul la prezidențiale de la PSD, Marcel Ciolacu, cât și cele din partea candidatului PNL, Nicolae Ciucă, trebuie văzute prin prisma planul fiscal structural pe termen mediu pe care România l-a trimis pe 26 octombrie Comisiei Europene, care are printre obiective reducerea deficitului bugetar la 2,4% abia în 2031.

Citește și: Cutremur în sistemul bugetar. Ciolacu anunță restructurări masive și creșteri de taxe

În acest context, planul de țară al candidatului PSD prevede, printre altele, că „toți tinerii cu vârsta mai mică de 26 de ani care sunt plătiți cu salariul minim – indiferent dacă au copii în întreținere sau nu) și cei care au sub 4.050 lei, cu 3 sau mai mulți copii în întreținere, vor avea zero impozit pe venit. Se propune o scădere a taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale pentru salariile brute sub 5.700 de lei, urmând să ajungă la 8.500 de lei până în 2029, aplicată regresiv în funcție de numărul de copii.”

„Aceste două măsuri sunt legate de impozitul pe salariu. Impozitarea muncii nu este ridicată din cauza impozitului pe salariu, iar orice prevedere care se referă doar la impozitul pe salariu are un impact marginal. 35% din salariu brut se duce pe contribuții, adică cea mai mare parte. Chiar și fără deducere, doar 6.5% din salariul brut se duce la impozit.

Din ce spune aici, din propunerea domnului Ciolacu, eu înțeleg că vor umbla la deducerea personală, pe care o vor majora în așa fel încât să scadă impozitul, regresiv, pentru cei cu salariile mici. Măsura asta o avem din 2005, fiind introdusă odată cu cota unică”, explică analistul Gabriel Biriș.

Citește și: Elena Lasconi, o nouă gafă de politică externă. A afirmat că România este membră a Consiliului de Securitate al ONU

Planul candidatului PSD se concentrează cu predilecție pe aducerea celor plecați în străinătate înapoi în țară. Acesta prevede scutirea de impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri pentru cetățenii români care se întorc în țară și investesc în România banii obținuți în străinătate. Gabriel Biriș consideră aceste măsuri o discriminare, „o lipsă de respect față de românii care fac țara asta să meargă. Și în plus este și o problemă de concurență neloială. Că de-aia a pus acolo un plafon de 300.000 de euro ca să fie pe ajutor de minimis să n-aibă nevoie de aprobare de la Comisia Europeană. Este lipsă de respect față de oamenii care trag și muncesc aici să îi desconsideri oferind facilități celor care se întorc. Nu, mai bine, creează condiții ca oamenii să nu mai plece, că oamenii n-au plecat de voie, ci de nevoie.”

În contextul planului fiscal de reducere a deficitului în 7 ani, punctele atacate de Marcel Ciolacu au un impact semnificativ asupra impozitului pe venit și salarii. „Ori exact acesta este impozitul care o creștere foarte accentuată la anul (n.r. a veniturilor la Bugetul de Stat) de la 2,8% din PIB anul ăsta, la 4% anul următor. Pare că nu ține cont de planul cu care s-a adus la Bruxelles”, a punctat Biriș.

În ceea ce privește măsurile propuse de Nicolae Ciucă, Gabriel Biriș a atacat direct ideea limitării temporale a menținerii cotei unice de impozitare. „De ce pentru următorii 10 ani? Cota unică trebuie menținută pur și simplu. În momentul în care vin și spui „pentru următorii 10 ani” este ca și cum cota unică ar fi o facilitate. Facilitățile, scutirile sunt cu aplicare limitată. Ori cota unică nu e o facilitate, ci un sistem fiscal în sine. Și pe lângă faptul că e un sistem fiscal în sine este și mult mai eficient decât cotele progresive.”, spune Biriș.

În legătură cu menținerea plafonului de impozitare de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi, Gabriel Biriș spune că a criticat dur ideea păstrării acestei măsuri a microîntreprinderilor cu plafon mare care, a argumentat specialistul în fiscalitate, „sunt un instrument de planificare fiscală și știm că noi din 2001 până în 2017 a fost 100.000 de euro plafonul de impozitare. Nu s-a plâns nimeni. Cine a mărit pragul? Dragnea și Vâlcov. Noi ce facem? Noi, liberalii, ne luptăm pentru tâmpenile făcute de Dragnea? Scandalos.

Iar cu întărirea disciplinei fiscale prin reforma instituțională, și-au bătut un cui în talpă. Practic confirmă că ei sunt alături de domnul Boloș, care ne-a sugrumat pur și simplu pe toți, cu tot felul de sarcini administrative complet inutile, fiindcă, indiferent ce se întâmplă, gap-ul de TVA tot nu scade”, a punctat Gabriel Biriș.

 

Nici Elena Lasconi, candidatul USR, nu scapă de critică. „Măsura „Zero taxe pe salariul minim” este un vis. „Ei practic propun ca deducerea personală să fie și din contribuțiile sociale în așa fel încât să crească mai mult netul oamenilor la același cost pentru angajator. Taxe zero pe salariu minim înseamnă că la salariul minim n-ai niciun fel de impozit și contribuții și le plătești doar pentru ce depășește salariul minim. Deci, practic, ar însemna că ai o deducere personală atât la impozitul pe salariu, cât și la contribuții egale pe salariu minim. Asta înseamnă că o au toți – și cei cu salariu minim, care plătesc zero, dar de deducerea asta beneficiază inclusiv președinții de bănci. Deci, practic, 5,2 milioane de angajați nu plătesc contribuție pe primii 4.000 de lei și nici impozit. Asta înseamnă un impact bugetar de vreo 110 miliarde de lei.

Din momentul ăsta nu mai poate exista nicio discuție cu privire la propunere. Este complet nefezabil, în secunda doi suntem în incapacitate de plată. Este o măsură absolut iresponsabilă”, a explicat Gabriel Biriș.

„Și văd pentru PFA-uri și alte activități independente, revenirea la regimul anterior guvernului Ciucă de taxare a microîntreprinderilor și a activităților independente. Adică ei vor plafonare la 12 CAS și CASS la 12 salarii minime, un salariu minim pe lună, și a microîntreprinderi la un milion. Cine este autorul regimului anterior guvernului Ciuca? Dragnea. Cum să te consideri responsabil și să vii să spui că trebuie să revii la prostiile făcute de Dragnea?”, a comentat Gabriel Biriș.

Despre măsurile propuse de ceilalți candidați Mircea Geoană, Ludovic Orban și George Simion, Gabriel Biriș a declarat că sunt o sumă de generalități.

„La AUR văd că veniturile bugetare la minim 40% din PIB. Păi acum 30%. Deci asta înseamnă creșteri masive de imposte și taxe. Altceva n-am ce să mai spun aici”, a punctat Biriș.

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum arată vila lui Fuego de lângă lac. Oaza de liniște de care se bucură artistul. „Am desființat piscina din casă și am făcut dressing”
Cum arată vila lui Fuego de lângă lac. Oaza de liniște de care se bucură artistul. „Am desființat ...
Cât câștigă o femeie de serviciu în Elveția. Salariul este aproape dublu decât cel al unui inginer din Spania
Cât câștigă o femeie de serviciu în Elveția. Salariul este aproape dublu decât cel al unui inginer ...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită
Persoanele care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19 nu mai sunt executate silit. Cei care au plătit deja nu primesc banii înapoi
Persoanele care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19 nu mai sunt executate silit. Cei care ...
Horoscop financiar: Patru ZODII care vor încheia anul 2024 cu mari câștiguri financiare datorită alinierii favorabile dintre Jupiter și Saturn
Horoscop financiar: Patru ZODII care vor încheia anul 2024 cu mari câștiguri financiare datorită ...
Prognoza meteo 13 decembrie 2024. Temperaturi mai scăzute în majoritatea zonelor țării
Prognoza meteo 13 decembrie 2024. Temperaturi mai scăzute în majoritatea zonelor țării
Cât costă 3 nopți de cazare în stațiunile de pe Valea Prahovei de Crăciun și de Revelion. Ce conțin pachetele turistice
Cât costă 3 nopți de cazare în stațiunile de pe Valea Prahovei de Crăciun și de Revelion. Ce conțin ...
Probleme în paradis? Vlad Gherman a plecat în Dubai fără Oana Moșneagu. „Trecem peste”
Probleme în paradis? Vlad Gherman a plecat în Dubai fără Oana Moșneagu. „Trecem peste”
Grădina ta are nevoie de această plantă: „Apărătorul Legumelor”, o soluție naturală cu beneficii multiple
Grădina ta are nevoie de această plantă: „Apărătorul Legumelor”, o soluție naturală cu beneficii ...
Reacția dură a unui turist despre Târgul de Crăciun din Sibiu: “Dezamăgire totală. O porție de sarmale este 40 de lei”
Reacția dură a unui turist despre Târgul de Crăciun din Sibiu: “Dezamăgire totală. O porție ...
Amenzi uriașe! Interzis să faci asta copacilor. Nu există toleranță pentru astfel de practici
Amenzi uriașe! Interzis să faci asta copacilor. Nu există toleranță pentru astfel de practici
Trei zodii care au noroc pe final de an. Universul are planuri mari pentru acești nativi
Trei zodii care au noroc pe final de an. Universul are planuri mari pentru acești nativi
OMV taie legăturile cu Gazprom și renunță la gazele rusești!
OMV taie legăturile cu Gazprom și renunță la gazele rusești!
De ce se încălzesc caloriferele parțial. Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu astfel de probleme
De ce se încălzesc caloriferele parțial. Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu astfel de probleme
Boala X stârnește panică în toată lumea. Medicii români sunt în alertă: ”Nu este un joc și nici o glumă”
Boala X stârnește panică în toată lumea. Medicii români sunt în alertă: ”Nu este un joc și ...
Aderarea completă la Schengen: Ce înseamnă și când vom scăpa de controalele la granițe
Aderarea completă la Schengen: Ce înseamnă și când vom scăpa de controalele la granițe
Dispozitive necesare pentru a profita la maxim de atmosfera din cazinoul live
Dispozitive necesare pentru a profita la maxim de atmosfera din cazinoul live
Untul Pilos de la Lidl: Detaliul pe care puțini clienți l-au observat!
Untul Pilos de la Lidl: Detaliul pe care puțini clienți l-au observat!