- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Diabetul, boală ce prezintă un risc alarmant pentru următorul deceniu! Aceste măsuri de precauție ți-ar putea salva viața!

18 Nov, 23:18 • Oprea Alina
Diabetul de tip 2 zaharat este una dintre bolile care apar de cele mai multe ori la români și nu numai. Totuși, ce putem face pentru a preveni această boală? Speialiștii fac câteva recomandări, astfel pentru a îmbunătăți calitatea vieții, dar de a menține și speranța de viață!
Diabetul, boală ce prezintă un risc alarmant pentru următorul deceniu! Aceste măsuri de precauție ți-ar putea salva viața!

Diabetul este o problemă pecare, di ce în ce în ce mai mulți oameni o au, iar cel zaharat tip 2 este cunoscut sub numele de „boala secolului 21”. Mai mult decât atât, afectează unul din zce eromâni, cu un risc alarmant de unul din cinci pentru devzoltarea acestei afecțiuni în următorii zece ani. În cadrul Zilei Mondiale a Diabetului, s-au efectuatnoi cercetări care au arătat că sunt necesare măsuri imediate și eficiente care să contracareze diabetul zaharat de tip 2. „Boala secolului 21” nu poate sta în absența intervențiilor adecvate, altfel va lăsa o amprentă asupra speranței de viață în decadele următoare.

S-a dezvăluit o perspectivă îngrijorătoare pentru societatea românească și nu numai, în urma unor cercetări recente:

Diabetul zaharat tip 2 afectează în prezent unul din zece români, cu un risc alarmant de unul din cinci pentru dezvoltarea acestei afecțiuni în următorii 10 ani.Acest fenomen nu este izolat, având consecințe globale, cu estimări care indică faptul că numărul total al persoanelor afectate de diabetul zaharat va depăși un miliard până în anul 2050, această afecțiune influențând chiar speranța de viața.

Astfel, specialiștii au pus focusul asupra faptului că dacă nu va fi gestionat corect la nivel de autorități, va inluența speranța de viață în următorii 80 de ani. Diabetul este considerat a fi un factor de risc extrem de important pentru boala cardiovasculară și având multiple complicații cronice, precum: renale, oftalmologice, neurologice și cardiovasculare.

Vezi mai multe despre: Concediul medical pentru COVID-19 va fi plătit 75%, ca o boală obișnuită. Se schimbă procedura și în ceea ce privește testările pentru boală

Diabetul zaharat de tip 2, factor periculos pentru sănătatea oamenilor!

„În principal, factori precum accesul la serviciile de sănătate și educația în domeniul sănătății sunt recunoscute ca elemente cheie în evoluția alarmantă a acestei boli.

Factorii de risc pentru diabet sunt interconectați și reflectă adesea un stil de viață modern, caracterizat de alimentație nesănătoasă și sedentarism.Vestea bună este că educația terapeutică continuă poate aduce beneficii spectaculoase, dacă pacienții înțeleg că au rol important în autoîngrijirea acestei boli.”, a comunicat dr. Mariana Rosculete Dinu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Medikali, potrivit Antena 3.

Diabetul, boala secolului
Diabetul, boala secolului

Speciliștii atrag atenția asuprta românilor că diabetul zaharat nu afectează doar calitatea vieții, ci are un impact foarte semnificativ asupra sistemului de sănătate:

Specialistul accentuează faptul că diabetul zaharat nu afectează doar calitatea vieții, ci are și un impact semnificativ asupra sistemului de sănătate:

„Instalarea diabetului conduce la o creștere a utilizării serviciilor de îngrijire a sănătății, generând presiuni suplimentare asupra resurselor medicale”, a adăugat aceasta, potrivit sursei citate anterior.

O persoană își poate da seama dacă suferă de diabet zaharat dacă prezintă simptome precum: setea excesivă, urinarea frecventă și în cantități mari, senzația de foame excesivă și scăderea în greutate neintenționată, lipsa energiei și scăderea capacității de concentrare, sau vindecarea încetinită a rănilor și infecțiile frecvente, sunt simptomele tipice, dar tardive și de aceea e necesară efectuarea periodică a analizelor de sânge (glicemie, HbA1c).

Este necesar ca fiecare dintre noi să adoptăm un stil de viață cât mai sănătos, astfel pentru a preveni diabetul. Acest stil de viață include o alimentație echilibrată, săracă în zahăruri, bogată în legume, proteine de calitate și fibre, dar și activitate fizică regulată. Acestea sunt recomandări care trebuie luate în considerare, în mod considerabil, pentru a preveni riscul acestei boli.

Mai mult decât atât, crucial este de a monitoriza periodic nivelul de zahăr din sânge, în special persoanele cu risc crescut, astfel se oferă posibilitatea identificării timpurii a schimbărilor și intervenției cât mai rapide.

Vezi mai multe despre: Dosar de pensie 2023. Lista documentelor pentru pensionarea anticipată, de boală sau la limita de vârstă