- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Diaspora a trimis patru miliarde de euro în România anul acesta. 900 de milioane de euro vin de la românii din Marea Britanie

07 Nov, 14:46 • Bocioacă Bianca
Românii care au plecat să muncească în străinătate, au trimis acasă în primele opt luni ale anului, patru miliarde de euro. Cele mai mari sume au fost înregistrate din Marea Britanie.
Diaspora a trimis patru miliarde de euro în România anul acesta. 900 de milioane de euro vin de la românii din Marea Britanie

Datele BNR arată că românii din Marea Britanie au trimis în țară 900 de milioane de euro, iar din Italia și Spania au ajuns mai mulți bani decât anul trecut.

În primele patru luni ale anului, cei mai mulți bani au venit din Germania, urmată de Marea Britanie, însă pozițiile s-au inversat. Cei mai mulți bani au fost trimiși de românii care lucrează în Regatul Unit, mai exact 897 de milioane de euro, iar cei din Germania au trimis 796 de milioane de euro.

Citește și: Românii din diaspora au probleme la pensionare! Lipsa sistemului digitalizat le blochează demersul

Câți români muncesc în Marea Britanie

Potrivit statisticilor oficiale, în Marea Britanie este stabilită cea mai mare comunitate de români, în 2021 fiind stabiliți aici 540.000 de cetățeni din România.

Italia și Spania au înregistrat creșetri față de anul trecut. Românii de pe plaiurile italienești au trimis circa 617 milioane de euro, iar cei din Spania 310 milioane de euro, în primele opt luni ale anului 2022, potrivit digi24.ro.

Economiștii spun că banii trimiși în țară de românii din diaspora ajută la stabilitatea leului, deoarece aceștia susțin cererea prin schimbul valutar din euro în lei.

Aceste remiteri de bani ajută economia pentru că finanțează contul curent care este într-un deficit substanțial, undeva la 10% din PIB, mai mult acești bani susțin familiile din România celor care lucrează în străinătate și ajută desigur consumul din țară și implicit creșterea economică din România”, a explicat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.

Citește și: Salariile badantelor și bonelor din Italia care depășesc suma de 1.000 de euro nu vor mai putea fi încasate în numerar