- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Salariile badantelor și bonelor din Italia care depășesc suma de 1.000 de euro nu vor mai putea fi încasate în numerar

31 Oct, 22:34 • Bocioacă Bianca
Potrivit legislației din Italia, bandantele și bonele nu vor mai încasa, începând cu 2023, sume de peste 1.000 de euro cash, fiind obligatorii operațiunile bancare.
Salariile badantelor și bonelor din Italia care depășesc suma de 1.000 de euro nu vor mai putea fi încasate în numerar

Italia a decis să facă schimbări în ceea ce privește munca casnică, legislația urmând să fie schimbată în acest sens. De anul viitor, plata salariului va fi făcută doar prin tranzacție bancară, dacă suma depășește 1.000 de euro.

În prezent, limita salariilor muncitorilor casnici care pot fi plătite în numerar este stabilită la 2.000 de euro, dar începând cu 1 ianuarie 2023, limita va scădea la suma de 1.000 de euro.

Citește și: O nouă decizie autoritară. China i-a închis pe vizitatorii Disneyland Shanghai în incintă și i-a obligat să se testeze pentru Covid

Nerespectarea acestei legi de către cetățeni poate duce la amenzi care pornesc de la 3.000 de euro și pot ajunge până la 50.000 de euro, la cele mai grave abateri. Astfel, va fi necesară o atenție mărită cu privire la operațiunile monetare pe care le vor efectua. Impunerea acestui prag va avea efecte imprtante, deoarece retragerea din contul bancar a unor sume mai mari de 1.000 de euro dă băncii dreptul d a-i cere clientului să justifice operațiunea. În cazul în care motivele nu par a fi credibile, instituția poate raporta acest fapt la Unitatea de Informații Financiare, care poate emite o evaluare preșiminară.

Plata casnicilor în numeraar nu este recomandată, indiferent de pragul impus. Dacă nu sunt folosite metode care să asigure trasabilitatea banilor, nu este posibilă obținerea reducerilor și a bonurilor fiscale, conform știridiaspora.ro.

Citește și: Până și bancherii elvețieni anunță pierderi! Banca Națională a Elveției înregistrează 143 miliarde de franci

În Italia există două beneficii fiscale aduse de impunerea acestei limite

  • deducerea contribuțiilor plătite la INPS pentru îngrijitori sau ajutoare la domiciliu. Suma maximă supusă deducerii este de 594,37 euro și numai pentru cota de plată către angajator,
  • deducerea rezzervată celor care angajează un îngrijitor pentru a ajuta persoanele neautosuficiente. Beneficiul este egal cu 19% din remunerația recunoscută , până la un total de 2.100 de euro . Deducerea totală, așadar, nu poate depăși 399 de euro pe an și este disponibilă doar pentru cei care au un venit anual care nu depășește 40 de mii de euro. Pentru a accesa facilitate, de asemenea, este necesară solicitarea unui certificat medical care să ateste neautosuficiența persoanei asistate. Documentul trebuie prezentat, la cerere, la administrația financiară, împreună cu chitanțele salariului plătit (purtând semnătura lucrătorului casnic).