- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Disperare în rândul pensionarilor din România! Venituri mai mici după majorare! Mai mult de un milion de români au primit 492 de lei de la stat în luna ianuarie

06 Feb, 10:55 • Cornel Ghimeșan
Cu toate că majorarea pensiilor ar fi trebuit să aducă bucurie în rândul persoanelor vârstnice din România, acest lucru nu s-a întâmplat în realitate. Peste un milion de pensionari au primit sub 500 de lei în luna ianuarie.
Disperare în rândul pensionarilor din România! Venituri mai mici după majorare! Mai mult de un milion de români au primit 492 de lei de la stat în luna ianuarie

Situație revoltătoare pentru pensionarii români, care ar fi trebuit să se bucure de majorarea pensiilor. Se pare că o mare parte dintre aceștia încă trăiesc la limita sărăciei, primind în luna ianuarie sume mai mici de 500 de lei.

Citește și: Bani în plus pentru 8 milioane de români. Sunt vizați viitorii pensionari

Conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în ianuarie 2024, numărul total al beneficiarilor de Indemnizație Socială pentru Pensionari a fost de 1.141.775 persoane, înregistrând o scădere de 104 beneficiari față de luna precedentă. Această indemnizație este acordată pensionarilor ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, nu depășesc suma de 1.125 de lei lunar.

Din totalul beneficiarilor, 1.040.187 sunt pensionari din sistemul public, iar 101.588 sunt pensionari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor. Pentru pensionarii din sistemul public, valoarea medie a indemnizației suportate de la bugetul de stat a fost de 492 de lei. Cele mai ridicate valori au fost înregistrate în județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Vrancea și Hunedoara.

Bucureștiul și județele Suceava, Dolj, Iași și Prahova se numără printre zonele cu cel mai mare număr de beneficiari ai acestei indemnizații. În ceea ce privește pensionarii agricultori, indemnizația socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 343 de lei, cu cele mai mari valori înregistrate în județele Ilfov și Gorj, precum și în sectorul 5 din București.

Pensia minimă, majorată de la 1 septembrie 2024

O modificare semnificativă este legată de creșterea valorii pensiei minime, care a ajuns la 1.281 de lei începând cu 1 ianuarie 2024, comparativ cu 1.125 de lei anterior. Această măsură vine în contextul aplicării prevederilor Legii nr. 196/2009, împreună cu modificările și completările ulterioare. Mai mult, se prevede o nouă majorare a pensiei minime în septembrie 2024, odată cu implementarea noii legi a pensiilor.

Noua lege a pensiilor introduce o formulă de calcul complexă, bazată pe un punctaj lunar determinat de venitul brut lunar și câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din acel an.

Aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra modului în care pensiile românilor vor fi calculate începând cu luna septembrie a acestui an.

Citește și: Prețurile într-un Carrefour din Turcia, la jumătate față de cele din România. Ce a cumpărat o româncă aflată în această țară de 100 de lei

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult