- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dispozitiv minune pentru casa ta. Costă doar 30 de lei și te ajută să economisești energia

07 Oct, 12:05 • Bumbeneci Diana
Autoritățile recomandă un dispozitiv care nu ar trebui să lipsească din casele românilor care vor să facă economie la energie. Costă doar 30 de lei și ajută foarte mult.
Dispozitiv minune pentru casa ta. Costă doar 30 de lei și te ajută să economisești energia

Dispozitiv minune, pentru economisirea energiei. Șeful SPLT Brașov, Mircea Marin vorbește despre modul în care românii pot face economie la energie, în aceste perioade dificile.

În ultimele zile s-au oferit mai multe sfaturi pentru economisirea energiei electrice, iar specialiștii le explică oamenilor că există un dispozitiv care ajută mult într-o astfel de situație și poate fi achiziționat la un preț de doar 30 de lei.

Dispozitiv minune: repartitorul

Ei bine, repartitorul de căldură va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2023 pentru cei care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare. Acesta este bun pentru citirea contorului. Cu toate acestea însă, dispozitivul care ajută cu adevărat la economisirea energiei e robinetul cu cap termostatic.

Șeful SPLT Brașov, Mircea Marin, anunță totuși că cea mai bună investiție pe care oamenii o pot face e dispozitivul care costă doar 30 de lei.

„Repartitorul de căldură este un instrument care măsoară cantitatea reactivă de căldură emisă de un corp radiant, un calorifer. Referitor la robinetul cu cap termostatic, el este o piesă care pur și simplu reglează temperatura prin mărirea sau micșorarea debitului de agent termic care intră în corpul radiant.

Eu recomand abonaților la SACET să-și monteze și una și alta, mai ales robinetul cu cap termostatic”, a declarat Mircea Marin, directorul SPLT Brașov, conform Adevărul.

Citește și: Enel confirmă oficial că facturile vor întârzia. Iată mesajul primit de români

Dispozitiv minune pentru casa ta. Costă doar 30 de lei și te ajută să economisești energia
Dispozitiv minune pentru casa ta. Costă doar 30 de lei și te ajută să economisești energia

Repartitoarele de căldură costă între 50 și 70 de lei pentru fiecare calorifer. Amenda pentru cei care nu își vor monta repartitoare va fi de 1.000 de lei. La ora actuală, în Brașov ar mai fi aproximativ 5.400 de clienți casnici care sunt legați la sistemul centralizat de termoficare. Prețul gigacaloriei va fi la iarnă de 233 de lei pentru gigacalorie, după ce a scăzut TVA de la 19% la 5%.

„Consumul este variabil, însă estimăm că, la o garsonieră, se încadrează undeva la o jumătate de gigacalorie pe lună. Astfel, conform așteptărilor noastre, costul cu încălzirea pentru o garsonieră va fi undeva sub 200 de lei lunar, iar pentru un apartament cu 2 camere în jur de 300 de lei.

Costul depinde însă foarte mult de orientarea imobilului respectiv, de câți membri de familie sunt, dacă vecinii stau și ei la 18 grade sau la 24 și așa mai departe. Am calculat însă la spații similare, iar costurile de încălzire în sistemul de termoficare vor fi cu 24 – 33% mai mici față de cei care folosesc centrale pe gaz”, a transmis Mircea Marin.

Mai poți citi: Un spital din România a primit o factură istorică la energie: 800.000 de lei! Instituțiile nu mai fac față plăților

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult