- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Doar 13 km la reţeaua de autostrăzi din România. Ministrul Sorin Grindeanu anunță ce lucrări s-au făcut la infrastructură și ce urmează în 2023

25 Dec, 18:03 • Bumbeneci Diana
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță bilanțul final al lucrărilor la infrastructură din 2022. În România, tot mai multe autostrăzi prind contur.
Doar 13 km la reţeaua de autostrăzi din România. Ministrul Sorin Grindeanu anunță ce lucrări s-au făcut la infrastructură și ce urmează în 2023

Infrastructura rutieră din România s-a îmbogăţit anul acesta cu puţin peste 53 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres, însă ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, susţine că, începând din 2023, anual se vor putea inaugura cel puţin 100 de kilometri, în baza contractelor care au fost semnate la cnair în 2022.

An benefic pentru autostrăzi

Conform oficialului, valoarea contractelor semnate la CNAIR în 2022 va depăşi 18 miliarde de lei, fără TVA. În acest sens s-au creat premisele ca, începând cu prima parte a anului 2023, pe toate aceste contracte semnate care au diverse durate de implementare minimumul numărului de kilometri care trebuie dat în folosinţă anual – autostradă + drum expres – să fie de 100 de km.

Cel mai mult s-au dat undeva în jur de 50-60 de km; anul acesta 53, anul trecut, pe final de an, 30 km, în 2020 – 61 km. 2023 şi 2024 vor însemna ani care vor duce în total undeva la minimum 250 de km de drum expres şi autostradă. Asta este şi o consecinţă a faptului că în acest an au fost semnate un număr record de contracte şi sume care sunt alocate în mod direct„, a declarat acesta, în Parlament, la dezbaterea pe proiectul de buget al MTI pentru 2023.

Sorin Grindeanu, despre autostrăzi
Sorin Grindeanu, despre autostrăzi

Cu toate acestea însă, în 2022, pe 15 decembrie, s-au deschis traficului doar 13,17 kilometri (primii) ai autostrăzii A1 Sibiu – Piteşti. Este vorba despre secţiunea de la Sibiu până la Boiţa, aceştia fiind finalizaţi cu patru luni mai devreme decât aveau termenul, România închizând anul cu o reţea de 991 de kilometri de autostradă. De altfel, în vară, au mai fost daţi în circulaţie 40 de kilometri de drum expres între Slatina şi Balş.

O altă veste bună este că în anul 2022 s-au făcut paşi record pentru construcţia Autostrăzii Unirii (A8), ce va avea o lungime totală estimată de 311 km (Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni). De curând, în şedinţa de Guvern au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru două dintre secţiunile Autostrăzii Unirii, finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Este vorba despre secţiunea Târgu Mureş – Miercurea Nirajului, de 22 de kilometri, care va tranzita judeţul Mureş (alocare de 3,64 miliarde de lei) şi secţiunea Leghin – Târgu Neamţ, de 29,91 kilometri, ce va tranzita judeţele Neamţ şi Iaşi (suma alocată, 2,51 miliarde de lei).

Până la finele anului, urmează să fie lansate în licitaţie contractele pentru proiectarea şi execuţia acestor două secţiuni, cu o lungime cumulată de 52 de km, potrivit lui Grindeanu.

Anul acesta a început să se contureze şi Autostrada Moldovei (A7), la jumătatea lunii decembrie semnându-se contractele pentru construcţia celor 3 loturi ale autostrăzii Focşani – Bacău, care face parte din viitoarea A7. De altfel, până la finele anului, se aşteaptă să fie desemnaţi câştigătorii şi pe celelalte 3 loturi, de la Bacău la Paşcani.

Un aspect important pentru domeniul transporturilor este faptul că recent a fost aprobat de Comisia Europeană Programul Operaţional pentru Transport, cu o sumă alocată de 9,6 miliarde de euro, din care 4,65 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile. Printre proiectele care urmează să fie finanţate prin POT 2021-2027 se numără autostrăzile Sibiu-Piteşti, Sibiu-Braşov, Ungheni-Iaşi-Ungheni-Târgu Neamţ, Braşov-Bacău, Timişoara-Moraviţa şi Paşcani-Siret.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult