- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dobânzile uriașe au devenit obișnuință pentru români. Creditele de consum noi în lei au crescut cu 50% în octombrie, cel mai mare salt din ultimii doi ani

06 Dec, 09:24 • Fundeanu Madalina
Românii se confruntă cu dobânzi mari, care par că au devenit deja o obișnuință. Creditele de consum noi în lei s-au majorat semnificativ în octombrie, reprezentând cel mai mare salt anual din ultimii ani.
Dobânzile uriașe au devenit obișnuință pentru români. Creditele de consum noi în lei au crescut cu 50% în octombrie, cel mai mare salt din ultimii doi ani

În ciuda dobânzilor încă mari, de 13-14%, şi a scumpirilor permanente, apetitul consumului pe credit a revenit, populaţia obişnuindu-se cu ratele mari, potrivit Ziarul Financiar.

Românii se confruntă cu dobânzi mari, iar creditele de consum noi în lei s-au majorat semnificativ în octombrie

Creditarea de consum în lei a continuat avântul în lunile de toamnă, după revigorarea din vara acestui an, marcând ritmuri de creştere anuală de 30-50%, în condiţiile în care dobânzile medii au coborât uşor sub 13%, dar au rămas la niveluri încă mari.

În luna octombrie creditele de consum noi în lei au înregistrat o creştere anuală de 50% faţă de octombrie 2022, ajungând la aproape 2,7 mld. lei, după ce în septembrie saltul anual a fost de 28%, la peste 2,5 mld. lei. Privind retrospectiv, un salt anual mai mare al creditelor retail era în vara anului 2021.

Se pare că românii s-au obişnuit cu dobânzile mari, după ce în prima parte a anului scumpirile şi ratele ridicate au menţinut la cote joase apetitul persoanelor fizice pentru consum pe credit.

Citește și: Google va investi miliarde de euro în România. Marcel Ciolacu: „Am discutat despre oportunitatea unor investiții majore”

credite
credite

Creşterea creditării retail s-a manifestat, mai ales, în a doua parte a anului 2023, după ce până în luna mai volumele lunare au fost mai mici decât în prima parte a anului 2022, într-un context caracterizat de incertitudini, război la graniţă, inflaţie încă mare şi dobânzi ridicate, nivelul mediu al dobânzilor oscilând în acest an între 13% şi 14%.

Analizând evoluţia de la începutul anului, se observă că în T1/2023 creditele de consum noi în lei consemnau o scădere anuală de circa -8% faţă de T1/2022, iar până la finalul primului semestru (S1) declinul anual s-a mai temperat, la – 3%. În T3/2023 creditele de consum noi în lei au avut o creştere de peste 24% faţă de T3/2022, astfel că după primele nouă luni din 2023 creditarea a acumulat un avans de 5% faţă de acelaşi interval din 2022. Iar avântul a continuat şi în octombrie.

Românii au luat în T2/2023 credite de consum noi în lei în volum de 7,6 mld. lei, cu 1% peste nivelul din T2/2022, după ce în T1/2023 totalul era de aproape 6 mld. lei, după scăderea cu peste 8% faţă de T1/2022. Apoi, a revenit apetitul consumului pe credit, în T3 nivelul cumulat al creditelor noi de consum trecând de 8 mld. lei, după creştere de 24%, conform datelor BNR.

Pe ansamblul primelor zece luni din 2023 volumul cumulat al creditelor de consum noi în lei a depăşit 24 mld. lei, în creştere cu circa 9% faţă de ianuarie-octombrie 2022.

La creditele de consum noi în lei dobânda medie a fost pe parcursul primelor zece luni din 2023 cuprinsă preponderent între 13% şi 14%, niveluri maxime în ultimul deceniu şi duble faţă de dobânzile la creditele noi de consum în euro.

Vezi și: București, singura zonă mai scumpă decât Cluj-Napoca! Cât costă închirierea unui apartament în cele mai importante orașe din România?