- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dobrogea este expusă riscului unui tsunami în Marea Neagră. Declarațiile inedite ale unui seismolog

11 Mar, 09:30 • Lupu Alexandra
Un seismolog afirmă că Dobrogea este ferită de cutremurele din zona Vrancea, dar cu toate acestea, este expusă riscului unui tsunami în Marea Neagră. Mihai Diaconescu a explicat cum este posibil.
Dobrogea este expusă riscului unui tsunami în Marea Neagră. Declarațiile inedite ale unui seismolog

Mihai Diaconescu avertizează că Dobrogea este expusă riscului unui tsunami în Marea Neagră, susține ziare.com. Seismologul de la Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) declară, în același timp, că zona menționată este ferită de cutremurele produse în Vrancea.

Dobrogea este supusă pericolului

Seismologul de la Institutul Național de Fizică a Pământului afirmă că Dobrogea este ferită de cutremurele din Vrancea, dar cu toate acestea, zona este expusă unui alt dezastru natural: tsunami la Marea Neagră. Seismologul a precizat că un astfel de fenomen nu poate fi negat sub nicio formă.

„Dobrogea este ferită de zona Vrancea, dar nu este ferită de fenomenul tsunami la Marea Neagră care există, nu putem să-l negăm”, spune Diaconescu.

Seismologul a amintit în discursul lui de tsunami-ul care a avut loc în 1901, care a afectat Mangalia. Dezastrul catastrofal a avut valuri de trei metri. În același timp, Diaconescu a precizat care sunt zonele în care, dacă s-ar produce un cutremur, ar afecta Dobrogea.

Acesta a făcut referire la  Șabla (Bulgaria), Crimeea, nordul Turciei și un loc din Marea Neagră, situat la o distanță egală între Ucraina și România, unde există un grup de seisme cu magnitudine între 5 și 5.5. Locul este poziționat la intersecția a două falii, acestea fiind cel mai probabil Sulina și Nistrului.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Plăcinta dobrogeană devine proprietatea României. Produsul tradițional românesc a câștigat recunoașterea europeană

Dobrogea nu este ferită de expunerea la tsunami
Dobrogea nu este ferită de expunerea la tsunami

„Un cutremur mare, de genul celui din 1940, ar zgudui bine Constanța, dar nu cred că ar afecta foarte tare, depinde de cum sunt construcțiile făcute. Asta este problema. Istoric, Constanța nu are pierderi de vieți omenești sau mari pagube materiale. Sunt câțiva răniți la cutremurul din 1940”, precizează Diaconescu.

Prezent la o conferință pe tema pregătirii în cazul unui cutremur, susținută la Constanța, seismologul a vorbit despre importanța organizării unor cursuri cu profesorii de fizică sau geografie, în așa fel încât copiii să învețe ce este un cutremur și cum se manifestă acesta. Diaconescu a menționat că reprezentanții de la ISU ar trebui să facă mai multe exerciții în școli cu elevii, nu doar o singură dată.

„La aceste exerciții, în funcție de solicitări, participăm și noi cu personal care coordonează evacuarea personalului din aceste școli”, completează seismologul.

În același timp, Mihai Georgescu de la ISU Dobrogea a precizat că autoritățile dispun de toate mijloacele necesare pentru a planifica și organiza o intervenție în cazul unui cutremur. Așadar, colonelul asigură că instituția menționată este pregătită să facă față situațiilor delicate.

„Avem trei containere multirisc, care sunt echipate cu instalații pentru căutarea unei persoane aflate sub dărâmături, o macara pentru ridicarea elementelor prăbușite, camioane de mare tonaj cu cârlig și personal pregătit”, completează colonelul de la ISU.

Citește și despre următorul subiect: Un nou tren pe ruta București – Constanța, din luna decembrie. Ștefan Roșeanu, președintele ARF: „Este o inovaţie şi pentru noi”