- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Documentele necesare pentru a primi mai mulți bani la pensie. Simona Bucura Oprescu: „Noi dăm dreptul, dar pensionarii aduc actele”

20 May, 09:41 • Bumbeneci Diana
Ministrul Muncii spune ce trebuie să facă cei ce vor mai mulți bani lunar. Este nevoie de câteva documente.
Documentele necesare pentru a primi mai mulți bani la pensie. Simona Bucura Oprescu: „Noi dăm dreptul, dar pensionarii aduc actele”

Ministrul Muncii,

Simona Bucura-Oprescu are vești noi pentru pensionarii care vor o pensie mai mare. Oficialul a explicat în ce fel vor fi modificate pensiile românilor odată cu recalcularea din septembrie. Ministrul Muncii a dat detalii și despre ce trebuie să facă vârstnicii pentru a le fi adăugate la pensie și sporurile primite pe timpul muncii.

Documentele necesare pentru a primi mai mulți bani la pensie

La Casa Națională de Pensii, softul pentru recalcularea pensiilor este complet gata de funcționare. Pe perioada acestei veri, la pensionarii români vor ajunge plicurile cu deciziile aferente majorării acestor indemnizații. În septembrie vor ajunge și taloanele de pensie modificate, potrivit celor declarate de ministrul Muncii.

Simona Bucurea-Oprescu, noi detalii despre recalcularea pensiilor

„Vreau să subliniez, toate pensiile sunt recalculate indiferent de tipul de pensie. Sunt adesea intrebată. Toate pensiile din sistemul public vor fi recalculate. CNPP, în baza contractului cu prestatorul privat, a semnat acest contract pentru achiziționarea softului și impreună cu colegii de la Casa Națională și cele județene vor începe să lucreze la recalculare. La sfârșitul lunii mai începe acest proces iar plicurile cu decizile de racluclare vor ajunge la români în perioada verii, iar în septembrie taloanele de pensii recalculate.

Citește și: Pensie de 6.400 de lei pentru o categorie de români. Iată cine va primi suma aceasta după recalculare

Nicio pensie nu va scădea, se menține cuantumul cel mai favorabil. Noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Chiar dacă au ieșit pe lege veche, chiar dacă ești femeie sau bărbat, vei avea pensie recalculată. Avem totalul punctelor, cele asimilate, cele de contributivitate și cele de stabilitate, acestea se dau pentru a răsplăti munca”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura Oprescu, despre dosarele de pensie
Simona Bucura Oprescu, despre dosarele de pensie

Tot în acest context, ministrul a vorbit și despre actele pe care pensionarii trebuie să le depună pentru a beneficia de a doua recalculare a pensiilor. Este vorba despre documente ce atentă faptul că au beneficiat de acord global, sporuri nepermanente și al 13-lea salariu, adică de venituri pentru care s-au plătit contribuții către stat.

„Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 septembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: Documentul obligatoriu pe care trebuie să-l aibă pensionarii care vor pensii mai mari. Anunțul CNPP

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult