- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dosarul cu şină, coşmarul românilor, va rezista digitalizării de 3 miliarde de euro! Avertismentul CONAF

24 Nov, 13:33 • Cornel Ghimeșan
Dosarul cu şină va deveni în curând istorie. Interdicţia instituţiilor publice din România de a solicita dosar cu şină sau orice alt obiect de papetărie în vederea furnizării unui serviciu public va intra în vigoare în viitorul apropiat.
Dosarul cu şină, coşmarul românilor, va rezista digitalizării de 3 miliarde de euro! Avertismentul CONAF

Dosarul cu şină nu se lasă aşa uşor eliminat din cotidianul românilor. Transformarea digitală fără educaţie riscă să creeze capcane în interiorul exerciţiului de digitalizare, cum ar fi menţinerea în viaţă a dosarului cu şină, a declarat, la Iaşi, Cristina Chiriac, preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), la evenimentul „Digital UP”.

Cristina Chiriac, CONAF: „Lipsa educaţiei menţine dosarul cu şină”

„În esenţă, pentru a contribui la construirea unui ecosistem în care startup-urile şi IMM-urile să prospere, va fi nevoie de intensificarea eforturilor şi de acţiuni multiple din partea mediului de afaceri, a autorităţilor publice şi locale şi, de asemenea, din partea companiilor de top din piaţă. Dar a devenit clar că transformarea digitală înseamnă mai mult decât tehnologie.

Este, de asemenea, o schimbare culturală, în care oamenii, funcţionarii, angajaţii şi antreprenorii sunt permanent ajutaţi să înţeleagă, să accepte şi să aplice inteligent instrumentele de lucru ale tehnologiei digitale. Educaţia este esenţială pentru a înţelege, a accepta şi a utiliza tehnologia digitală. La Iaşi, am mai primit o lecţie de maximă utilitate: transformarea digitală fără educaţie riscă să creeze capcane în interiorul exerciţiului de digitalizare, cum ar fi menţinerea în viaţă a dosarului cu şină, un simbol al birocraţiei excesive şi inutile”, a susţinut Chiriac.

Vom scăpa de dosarul cu șină! Ministrul Digitalizării: nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap

În viziunea subsecretarului de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Marius Poşa, a apreciat că România scapă „uşor, uşor de dosarul cu şină”.

„Am trecut de la dosarul cu şină în modul fizic, la dosarul cu şină în online”

„Grea este, în schimb, alfabetizarea funcţionarului public, dar şi în mediul privat avem oameni care se adaptează foarte greu. Mai mult decât atât, am observat că am trecut de la dosarul cu şină în modul fizic, la dosarul cu şină în online. Acum, dacă te duci undeva, îţi cer documentele scanate. Iar toată povestea asta ţine de educaţia şi de transformarea digitală. Trebuie să învăţăm ce înseamnă digitizare alături de companii private”, a spus Poşa.

La rândul său, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, prezent la eveniment, a susţinut că tehnologia digitală este o adevărată revoluţie în economie, nu poate fi ratată şi are capacitatea de a reduce intensitatea birocraţiei.

„Este o mare provocare pentru autorităţile locale. Digitalizarea este ireversibilă, deci nu cred că mai există cineva care se îndoieşte că digitalizarea va pătrunde în toate sferele de activitate ale omenirii. Digitalizarea, din punctul meu de vedere, trebuie să devină principala formă de combatere a birocraţiei. Cred că tehnologia a luat-o cu mult înaintea celor care trebuie să o utilizeze. Este ca o maşină cu un motor foarte puternic, pentru care ai nevoie de foarte multă pricepere, îndeletnicire şi experienţă. Această tehnologie, care ne este pusă din ce în ce mai uşor la dispoziţie, pentru că devine din ce în ce mai accesibilă, chiar şi din punct de vedere financiar, poate deveni un vehicul foarte puternic pe o stradă pe care nu o stăpâneşti foarte bine”, a spus Chirica.

Pe acelaşi subiect, reprezentantul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Răulea, secretar de stat în cadrul instituţiei, a punctat faptul că antreprenorii pot accesa fondurile programelor europene de finanţare a proiectelor de digitalizare şi a recomandat atenţie în pregătirea acestora.

„În ceea ce priveşte IMM-urile, avem două programe mari care pot finanţa această componentă de digitalizare. Vorbim despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Planul Operaţional de Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare. Cumva, cele două programe se completează şi combinate, sunt aproape 3 miliarde de euro disponibili pentru digitalizare.

Bineînţeles, şi pentru IMM-uri şi pentru autorităţi publice şi toţi beneficiarii. Avem un cadru în care chiar există bani disponibili pentru componenta de digitalizare şi cred că cel mai important este să avem proiecte pregătite, mature, care să fie realizate cu acest sprijin”, a afirmat Răulea.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse.

Ministrul Digitalizării: De dosarul cu şină o să scăpăm treptat, vor fi din ce în ce mai puţine instituţii care vor cere dosare

Dosarul cu şină, coşmarul românilor

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, anunţă că în vara acestui an va fi implementat în Capitală un proiect-pilot în cadrul căruia vor fi interconectate bazele de date ale administraţiilor financiare din Bucureşti, urmând ca modelul să fie implementat ulterior pe scară largă. „De dosarul cu şină o să scăpăm treptat, vor fi din ce în ce mai puţine instituţii care vor cere dosare”, afirmă ministrul.

Ca să plătească impozit mai mic, o angajată de la Taxe și Impozite Vrancea a modificat în sistem motorul mașinii sale, producând un prejudiciu de 2200 de lei. Ce a dat-o de gol

„Trebuie să începem să scăpăm de hârtii. Prima dată trebuie să scăpăm de cozi pentru că o să conectăm instituţii între ele pentru a vedea, pe de o parte, cum funcţionează şi cum poate fi scalat modelul ăsta la nivel naţional. O să începem cu Bucureştiul, în iunie-iulie va fi un test-pilot de interconectare şi interoperabilitate a bazelor de date ale administraţiilor financiare din Bucureşti, unde sunt date care sunt necesare, de exemplu, pentru preschimbarea unor documente. Odată autentificat în bazele de date, nu va mai fi sarcina cetăţeanului să se mute cu hârtiile de la o instituţie la alta”, a declarat ministrul Digitalizării, miercuri seară, la Digi 24.

Ciprian Teleman a precizat că de dosarul cu şină „o să scăpăm treptat, adică vor fi din ce în ce mai puţine instituţii care vor cere dosare”.

„Aici avem nevoie – şi proiectul ăsta e pe agenda colegilor din Parlament – de unificarea a două legi, Legea arhivelor şi Legea arhivării electronice, ele trebuie să fie într-o singură lege pentru că asta ar permite ca, odată ce un document a fost emis în format electronic, să nu mai fie nevoie de o versiune fizică, de o copie fizică a lui, pentru că odată ce am dat print am distrus întreaga filosofie a stocării digitale şi atunci când nu o să mai avem obligaţia să furnizăm documente fizice însemană că circuitele astea vor funcţiona”, a mai afirmat ministrul.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult