- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vom scăpa de dosarul cu șină! Ministrul Digitalizării: nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap

11 Oct, 10:01 • Gabriela Andreescu
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a fost invitatul de luni al lui Robert Turcescu, în podcastul EVZ-Play. Oficialul a declarat că în România s-au impus o serie de legi ce vor ajuta la dezvoltarea procesului de digitalizare a instituțiilor din țara noastră
Vom scăpa de dosarul cu șină! Ministrul Digitalizării: nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap

România a rămas în urmă la capitolul digitalizare în fața altor state din Uniunea Europeană, în țara noastră încă funcționând celebrul dosar cu șină plin de acte, cereri, formulare și copii. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, susține că această problemă ce încetinește sistemul și bunul mers al lucrurilor administrative se îndreaptă către o rezolvare.

„Avem un cloud guvernamental, un proiect ce va ajunge la final cândva prin 2026. Acest proiect se referă la un sistem centralizat de găzduire a sistemelor de date și interconectarea lor. Pe limba tuturor, nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap. O să dureze câțiva ani, însă datele noastre o să fie într-un loc mult mai sigur, într-un mediu jurnalizat și auditabil. Cetățenii vor putea să verifice cine, când și de ce li s-au accesat datele. Acest sistem va trimite o notificare către cetățean în momentul în care datele sale sunt verificate de cei de la ANAF, de exemplu”, a declarat ministrul Digitalizării.

Te-ar putea interesa și: Marea digitalizare ANAF! Îți vei putea rezolva problemele prin video-call

Ministrul Digitalizării a venit cu vești bune cu privire la reducerea birocrației în instituțiile de stat. Sebastian Burduja a anunțat de existența, la nivel de proiect de Guvern, a unui proiect de lege potrivit căruia i se va interzice statului român să mai solicite cetățenilor copii la nivel de instituții centrale, iar ministrul Dezvoltării susține că a venit recent cu o inițiativă prin care să includă această măsură și la nivel local. Acest proiect urmează curând să intre în dezbatere alături de o altă lege foarte importană privind interoperabilitatea, informeaza Info Financiar.

„Nu instituțiile dețin date, ci cetățenii, iar tu ca instituție ai obligația legală să pui aceste date la dispoziția altor instituții care solicită acest lucru. De data aceasta vor fi implementate și sancțiuni, căci Autoritatea pentru Digitalizarea României are cadrul legal acum pentru a le aplica”, a declarat ministrul Digitalizării

Ministrul Digitalizării a vorbit despre măsurile luate pentru a scăpa de birocrația din România
Ministrul Digitalizării a vorbit despre măsurile luate pentru a scăpa de birocrația din România

O altă problemă adusă în discuție de invitatul podcastului EVZ Capital este cea a recunoașterii faciale când vine vorba despre aplicațiile mobile dezvoltate și puse la dispoziție de instituțiile statului român. Sebastian Burduja a anunțat că ministerul lucrează și în direcția accelerării procedurilor care să permită accesul românilor la operațiunile tip ghiseu.ro doar pe baza recunoașterii faciale.

„Lucrăm acum, iar asta se va finaliza până în vara anului viitor, ca orice român să intre pe aplicația ghiseu.ro prin recunoastere facială. Va fi un sistem foarte sigur, chiar dacă ne mișcăm mai greu. Știu că o să apară controverse la nivel general, la nivelul populației, dar haideți să luăm situația altfel: de ce am avea o problemă să ne folosim identificarea facială sau ampreta când vine vorba de aplicațiile furnizate de statul român, dar suntem ok cu faptul că folosim aceste tehnologii când vine vorba de telefonul mobil sau de internet-banking?”, se întreabă astfel ministrul Dezvoltării.

Citește și: Cine îi va lua locul lui Cîmpeanu? Sebastian Burduja preia interimar Ministerul Educației

Ministrul Digitalizării a mai declarat că una din prioritățile ministerului pe care îl conduce este simplificarea relației dintre cetățean și instituțiile statului în vederea centralizării bazelor de date. Motiv pentru care Sebastian Burduja a vorbit și despre stadiul de implementare a proiectului de cloud guvernamental:

„Avem apoi un cloud guvernamental, un proiect ce va ajunge la final cândva prin 2026. Acest proiect se referă la un sistem centralizat de găzduire a acestor sisteme de date și interconectarea lor. Pe limba tuturor, nu o să ne mai alerge statul pe la ghișee cu bătăi de cap. O să dureze câțiva ani, însă datele noastre o să fie într-un loc mult mai sigur, într-un mediu jurnalizat și auditabil”, a declarat oficialul român

Invitatul podcastului EVZ-Play de luni, Sebastian Burduja, are studii la Stanford şi Harvard şi un doctorat făcut la ASE, în Bucureşti. A lucrat anterior în Ministerul Finanțelor Publice și  este Vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaților.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult