- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Două categorii de români rămân cu pensiile înghețate după recalculare. Cine nu va primi bani în plus

08 Mar, 11:48 • Fundeanu Madalina
Două categorii de români vor rămâne cu pensiile înghețate în urma recalculării. Curând, CNPP va semna contractul pentru software-ul informatic care va fi utilizat pentru recalcularea pensiilor.
Două categorii de români rămân cu pensiile înghețate după recalculare. Cine nu va primi bani în plus

În doar câteva zile, CNPP va semna contractul pentru software-ul informatic care va fi utilizat pentru recalcularea pensiilor a milioane de români, conform Capital.ro.

Cele mai multe dosare au fost digitalizate integral, iar românii sunt pe cale să primească deciziile de recalculare. De asemenea, există și două categorii de pensionari care vor rămâne cu veniturile neschimbate. Când procesul va fi finalizat, casele teritoriale de pensii vor începe recalcularea folosind software-ul.

În luna septembrie, milioane de pensionari vor beneficia de majorări ale veniturilor lor. În anumite situații, aceste creșteri pot ajunge până la 80%.

Două categorii de români vor rămâne cu pensiile înghețate

Există două categorii de pensionari care ar putea fi afectate de aceste schimbări și ar putea rămâne cu veniturile nemodificate.

Prima categorie este reprezentată de cei care s-au pensionat conform Legii 263. Potrivit noii formule de calcul, veniturile lor ar putea scădea. Totuși, pentru că legea stipulează că veniturile nu vor fi reduse, românii ar putea avea pensiile înghețate.

Ai mai putea fi interesat și de: PIB-ul României din trimestrul IV 2023 a fost mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul III. Economia a crescut cu 2,1% anul trecut

pensii
recalcularea pensiilor

A doua categorie se referă la cei care au lucrat în condiții speciale sau deosebit de periculoase, însă această categorie vizează viitorii pensionari. Aceștia sunt românii care vor ieși la pensie după 1 septembrie, conform noii legi.

Pentru acești oameni, punctajul va scădea, deoarece conform noii legi, nu se mai iau în considerare punctele suplimentare oferite de condițiile de muncă.

Daniel Baciu, șeful CNPP, a declarat că nicio pensie nu va scădea, iar în cazul veniturilor mici se vor înregistra creșteri semnificative.

„În perioada următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, a explicat Daniel Baciu.

Vezi mai multe știri: Ce să faci dacă nu vrei să ai probleme cu ANAF în anul 2024. Hârtia care trebuie completată obligatoriu. Aproape un milion de români, vizați