- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Două noi alerte meteo. Canicula și furtunile pun stăpânire pe cea mai mare parte a teritoriului. Iată zonele afectate

30 Jul, 11:31 • Bumbeneci Diana
Informare meteo ANM de caniculă pentru duminică. Zonele care se topesc de căldură și în care furtunile vor face ravagii.
Două noi alerte meteo. Canicula și furtunile pun stăpânire pe cea mai mare parte a teritoriului. Iată zonele afectate

Informare meteorologică ANM de caniculă şi disconfort termic emisă de meteorologi pentru o parte a ţării, în timp ce în alte judeţe este cod portocaliu de vreme rea. Informarea de caniculă este valabilă pentru regiunile sudice și local în cele vestice și estice.

Alertă meteo: Caniculă și furtuni în România

Aici, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să atingă și să depășească pragul critic de 80 de unități, iar în zonele joase din Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei va fi caniculă.

Temperaturile maxime se vor încadra între 32 și 36 de grade. Temperaturile vor deveni caniculare, duminică, în București, iar disconfortul termic este în creștere, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Potrivit ANM, vremea va deveni caniculară, în București, cu o maximă termică de 35…36 de grade și disconfort termic în creștere, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând să depășească ușor pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre sfârșitul nopții, când va crește probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă va fi de 18…20 de grade.

Potrivit ANM este cod galben de vânt și instabilitate atmosferică, de duminică, de la ora 12:00 până luni, la ora 10:00, în Banat, Crișana și Transilvania.

Duminică spre seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

De asemenea, în același interval, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, va fi în vigoare o atenționare cod portocaliu. Vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină.

Vezi și: S-a dat ordin. Armata face angajări în România. Sunt disponibile peste 2000 de posturi

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

„Intervalul: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00;

Zonele afectate: conform textelor și hărții;

Fenomene: conform textelor;

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Fenomene vizate: intensificări ale vântului și instabilitate atmosferică

Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00

Meteo
Meteo

Zone afectate: conform textului și hărții

În Banat, Crișana și Transilvania, iar spre seară și noaptea mai ales în Oltenia și Moldova va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 60…70 km/h, vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat 30…40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Luni, 31 iulie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în jumătatea estică, iar vântul va avea intensificări în extremitatea de sud-vest a țării.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, averse torențiale

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, local în zonele montane, în vestul Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de peste 80 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp”, se arată în atenţionarea meteo.

Vezi și: Val de cutremure în această dimineață! Două noi seisme de intensitate majoră în România. Au fost resimțite în mai multe orașe

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult