- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

DTEK Renewables, companie a celui mai bogat ucrainean, investește într-un nou proiect în România. Va construi un parc solar în Glodeni, județul Mureș

24 Jan, 19:08 • Fundeanu Madalina
DTEK Renewables investește într-un parc solar în România. Acesta se va afla în Glodeni, județul Mureș.
DTEK Renewables, companie a celui mai bogat ucrainean, investește într-un nou proiect în România. Va construi un parc solar în Glodeni, județul Mureș

DTEK Renewables International, parte a grupului de energie și utilități DTEK, deținut de Rinat Akhmetov, cel mai bogat ucrainean, a anunțat că investește într-un nou proiect în România, mai precis un parc solar în Glodeni din județul Mureș, după ce anterior a achiziționat o centrală eoliană în Iași, conform Economedia.

DTEK Renewables investește într-un parc solar în România

Proiectul Glodeni este un parc solar de 53 MWp în județul Mureș, România. Construcția a luat amploare în martie 2023, iar energia a fost acceptată de Transelectrica pe 5 ianuarie 2024. DTEK Renewables International a încheiat parteneriate cu antreprenori și producători specializați, cum ar fi Ostenweg, Risen, Ideematec, Krone Solar și Energobit. Investiția totală ajunge până la 43 de milioane de euro.

Recent, DTEK Renewables a anunțat că a achiziționat un parc eolian de 60 MW în Ruginoasa, județul Iași, cu 10 turbine Vestas V162-6,0 MW. Lucrările de construcție au început în martie 2023, lucrându-se cu antreprenorii Eximprod Engineering, Tractebel Engineering și Electromontaj. Investiția totală este de 107 milioane de euro.

Împreună, cele două vor produce aproximativ 225.000 MWh de energie electrică anual – destul pentru a alimenta peste 58.500 de locuințe și pentru a reduce emisiile de carbon cu 58.000 de tone pe an.

Citește și: Al doilea cel mai mare parc solar din România va fi construit în Giurgiu. Cine stă la cârma investiției în valoare de 400 milioane euro

parc solar
parc solar

Cele două proiecte din România sunt primele din cadrul planurilor DRI de a ajunge la o capacitate instalată de 5GW în UE până în 2030. Împreună, acestea au implicat o investiție totală de 150 de milioane de euro.

„România s-a angajat în construirea unui sistem energetic verde, accesibil și sigur, demonstrând ambiția țării în acest sector, onorând parteneriatul nostru cu Green Deal al Uniunii Europene și reducând emisiile de CO2 pe termen lung.

Suntem încântați să avem investiții și investitori atât de importanți în România și subliniem încă o dată mesajul nostru cheie pentru toate companiile din sectorul energetic global: veniți, România este deschisă pentru afaceri.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei.

„Ucrainenii au ales în mod clar că viitorul lor se află în Europa, iar extinderea DTEK în UE este o dovadă vie a acestei ambiții. Sunt extrem de mândru de echipele de la Glodeni și Ruginoasa în producerea de energie verde pentru consumatorii români.

Acest moment marchează este un nou pas înainte în integrarea sistemelor energetice ale Europei și Ucrainei, pe măsură ce Ucraina se îndreaptă spre aderarea la UE.”, a anunțat Maxim Timchenko, CEO al DTEK.

Glodeni (parc solar) și Ruginoasa (parc eolian) sunt două proiecte din cadrul unui angajament complex al DTEK de a contribui la decarbonizarea atât a sistemelor energetice ucrainene, cât și a celor europene și de a integra pe deplin sistemul energetic al Ucrainei cu cel al UE.

În martie 2022, la mai puțin de o lună de la invazia pe scară largă a Rusiei, inginerii ucraineni au conectat rețeaua ucraineană la cea a Uniunii Europene. Mișcarea a fost un pas important în viziunea pe termen mai lung a Ucrainei de a deveni un furnizor de energie verde pentru continent, având în vedere condițiile. Țara se mândrește cu vânt și soare din belșug, cu o bună disponibilitate a terenurilor, cu o autorizare mai ușoară și cu o forță de muncă foarte calificată.

Vezi și: PMB promite 50 de kilometri de bandă unică pentru autobuzele STB. În 2024 va fi amenajată banda specială de pe Splaiul Independenței