- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Economia României este în declin. PIB-ul țării a crescut cu doar 1.1% în al doilea trimestru din 2023

16 Aug, 13:53 • Lupu Alexandra
Economia României țării a crescut cu doar 1.1% în al doilea trimestru din 2023, față de perioada similară din 2022. Datele oficiale INS.
Economia României este în declin. PIB-ul țării a crescut cu doar 1.1% în al doilea trimestru din 2023

Economia României este în declin. Datele publicate de INS arată că a încetinit creșterea economică, informează economedia.ro. Concret, PIB-ul României a înregistrat o majorare de doar 1.1% pe seria brută în al doilea trimestru din 2023, în comparație cu perioada similară a anului trecut.

Economia României este în declin

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat în trimestrul doi o creștere cu 1,1% pe seria brută în comparație cu perioada similară din 2022. Pe de altă parte, creșterea a fost de 2.7% pe seria ajustată sezonier, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS).

Citește și despre: Ministrul Economiei aduce vești bune. Sunt anunțate 3 programe pentru a sprijini investițiile din România. „Vom merge prin bănci”

În comparație cu trimestrul I al acestui an, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,9% în trimestrul II 2023. În primul trimestru din 2023, comparativ cu cel din 2022, produsul intern s-a majorat cu doar 1.7%. Economiștii Băncii Transilvania sunt de părere că datele INS confirmă consolidarea procesului de relansare economică post-pandemie. Aceștia atrac atenția că dinamia anuală a economiei din România este în decelerare.

„Datele confirmă consolidarea procesului de relansare economică post-pandemie în al doilea trimestru al anului curent, dar cu o dinamică anuală în decelerare, evoluție determinată de o serie de factori, inclusiv climatul dificil din sfera comerțului mondial, deteriorarea economiei Zonei Euro (principalul partener economic), nivelurile ridicate ale costurilor de finanțare și incertitudinilor și riscurile din sfera politicii fiscal-bugetare în contextul pre-electoral”, arată o analiză realizată de economiștii Băncii Transilvania.

Economia românească
Economia românească

Datele publicate astăzi arată că economia națională a crescut cu 0.9% trimestru/trimestru în T2, fiind în accelerare în comparație cu ritmul trimestrial de 0.5% din T1. Economia României a evoluat în T2 cu cel mai bun ritm din T2 2022, din perspectiva ratei trimestriale. Cu toate acestea, în dinamică an/an PIB-ul s-a majorat pentru al nouălea trimestru la rând în T2, însă cu o rată în decelerare la 1,1%.

Datele INS marchează cea mai slabă evoluție din economia națională din T1 2021. Economia internă a crescut cu 1,7% an/an în semestrul I 2023. Economiștii Banca Transilvania relatează că decelerarea dinamicii anuale a PIB în trimestrul al doilea din 2023 a fost influențată de o serie de factori, făcând referire atât la climatul dificil din economia mondială, cât și nivelul ridicat al costurilor de finanțare.

Te-ar putea interesa și: România riscă să piardă banii din PNRR! Ministrul Economiei, avertisment de ultim moment: „Ne-am împrumutat foarte mult”