- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România riscă să piardă banii din PNRR! Ministrul Economiei, avertisment de ultim moment: „Ne-am împrumutat foarte mult”

21 Jul, 15:46 • Lupu Alexandra
Statul român este cu un picior în groapă. Ministrul Economiei avertizează: România riscă să piardă banii din PNRR.
România riscă să piardă banii din PNRR! Ministrul Economiei, avertisment de ultim moment: „Ne-am împrumutat foarte mult”

România se confruntă cu un real pericol, informează stiripesurse.ro. Statul român riscă să piardă banii din PNRR, avertizează ministrul Economiei.

Ce se întâmplă cu banii din PNRR

Ministrul Economiei a lansat un avertisment dur pentru România. Statul român riscă să piardă banii din PNRR, dacă nu se încadrează în ținta de deficit. Radu Oprea explică că țara s-a împrumutat foarte mult, iar fondurile au fost risipite.

„Suntem în procedură de deficit excesiv pentru că am ajuns pe un vârf la începutul pandemiei, de 9%. Din păcate, faptul că ne-am împrumutat foarte mult și avem acel deficit care ne costă, intrând în procedură, am risipit banii. Nu am făcut ceva foarte bun, în sensul de a investi în economie, care să producă alți bani”, a spus Radu Oprea.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, noi promisiuni pentru descentralizarea fondurilor europene. „Reprezintă un impuls major pentru Guvern”

Ministrul Economiei a punctat în continuare că există reguli stricte și condiții clare în PNRR. El a avertizat că statul român poate ajunge în punctul în care să piardă fondurile respective, dacă nu se încadrează în deficit.

„Eu știu că în PNRR sunt condiții foarte clare legate de fondurile europene, dacă nu ne încadrăm în deficit. Există riscul să pierzi aceste fonduri, să înghețe până ieșim dintr-o anumită zonă”, a adăugat el.

Conform țintei PNRR, România trebuie să se încadreze într-un deficit de 4.4%. Ministrul Economiei explică că este un angajament între Guvernul României și Comisia Europeană.

Radu Oprea a precizat că cererea de plată numărul 2 a fost deja aprobată, iar cea de-a treia își urmează cursul. Ministrul Economiei a adăugat că trebuie să existe mai mult efort pentru a demonstra că statul român revine pe trendul descendent referitor la împrumuturile pe care le face.

„Este un angajament al Guvernului României, pe care România trebuie să-l respecte. Există un dialog cu Comisia Europeană, am avut un dialog foarte aplicat la Guvern.

Faptul că suntem deja cu cererea de plată 2 aprobată, cererea de plată 3 își urmează cursul, există această discuție referitoare la procedura de deficit excesiv și la faptul că, într-adevăr, trebuie să facem acel efort de a arăta că putem să revenim pe trendul descendent referitor la împrumuturile pe care le facem”, a spus Oprea.

PNRR
PNRR

În urmă cu puțin timp, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că ministerul său va reuși ca până la finalul anului 2023 să recupereze întârzierile la cele două jaloane din PNRR, astfel încât România să nu piardă finanțarea europeană pentru o serie de proiecte esențiale din sectorul energiei.

„E de notorietate publică faptul că avem două jaloane restante, suntem singurul minister care are jaloane restante aferente cererii de plată 2, care deja a fost trimisă și aprobată parțial de Comisia Europeană.

Sigur, constat că trebuie să accelerăm foarte mult ritmul. E o încărcare mare pe colegii din minister pentru că ei gestionează și zona de PNRR și fondul pentru modernizare și schema de stat pentru marii consumatori din sectorul energetic, pentru că trebuie să ajutăm și industria românească.

La nivelul câtorva direcții, plus direcțiile de suport se constată faptul că avem nevoie de o consolidare a capacității ministerului”, a spus Sebastian Burduja.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Oficial! Schimbări majore pentru românii care vor să acceseze fondurile europene. Se întâmplă de astăzi