- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este criză de personal în domeniul HoReCa! „E mai greu să găsești un ospătar bun, decât un director!”

01 Feb, 21:17 • Gorgorin iulia
După doi ani de pandemie, situația din HoReCa este gravă, deoarece este criză acută de personal. Reprezentanții industriei ospitalității spun că țara noastră se duce lipsă de ospătari, după ce aceștia au ales să lucreze în străinătate, datorită salariilor mult mai mari.
Este criză de personal în domeniul HoReCa! E mai greu să găsești un ospătar bun, decât un director!

HoReCa se confruntă probleme mari în privinta forței de muncă. Profesorul Ray Iunius, directorul celei mai prestigioase școli hoteliere din Europa spune că este mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel, potrivit profit.ro

Citiți și: HORECA, pusă la pământ în criză. Unul dintre cele mai scumpe restaurante din lume, cu 3 stele Michelin, se închid

Deficit acut de forță de muncă în HoReCa

HoReCa
HoReCa

Deși reprezentanții industriei de profil spun că meseria de ospătar oferă cele mai generoase câștiguri, mai ales din bacșișuri, țara noastră se confruntă cu un deficit de angajați.

„Problema și tragedia mare în lume este că nu se mai găsesc oameni, au plecat oamenii nu numai din HoReCa, au plecat oamenii de peste tot, și pentru mine este un mister unde sunt. Nu e vorba că au plecat din România, nici în Elveția nu avem oameni în acest sector, sunt restaurante care închid în Elveția din lipsa acestor colaboratori. Este o tragedie ce se întâmplă pentru aceste industrii, care n-au fost pregătite la așa un șoc. E mult mai greu să găsești un bun ospătar astăzi, decât un bun director de hotel”, a transmis prof. Dr. Ray Iunius, informează Digi 24.

Stabilit în Elveția de mai bine de trei decenii, specialistul consideră că managerii de hotel nu și-au pregătit suficient angajații, iar aceștia au fost mai mult concentrați să facă profit.

Întrebat care este soluția pentru a stopa criza de personal, profesorul a transmis:

„Realitatea economică, de acolo vine speranța, pentru că dacă acești manageri au fost axați numai pe beneficiul economic și pe a supraviețui și au considerat colaboratorii și educația ca un cost, acum își dau seama că este o investiție și au înțeles că nu e datoria nici a statului, nici a școlii să-și pregătească oamenii, ci este a lor în primul rând. Ei trebuie să se ducă spre puterile publice, ci nu invers. Mediul economic are nevoie de acești oameni. Nu poți să deschizi un hotel dacă nu ți-ai pregătit oamenii cu cel puțin 6 luni înainte. Poți să ai cel mai frumos hotel, restaurant din lume, dacă colaboratorii care sunt acolo nu sunt la înălțime, nu faci nimic”, a adăugat Ray Iunius.

De asemenea, românul care îi pregătește pe managerii marilor lanțuri hoteliere din lume, spune că reglementarea bacșișului este un pas spre normalitate.

„În primul rând mă uimește cât de multă emoție a provocat un lucru care era normal să existe, n-am făcut decât să intrăm în normalitate. Asta e partea mai obositoare în România, că îți trebuie un efort și o energie foarte mare pentru lucruri care sunt simple uneori și normale.” a precizat profesorul.

După ridicarea restricțiilor impuse de pandemie, criza forței de muncă în industria ospitalității a revenit în forță în România. În turism, ea se simte mai acut ca niciodată, iar asta i-a determinat pe cei din domeniu să lanseze, în decembrie 2022, un Ghid de practică în industria ospitalității, destinat părinților, profesorilor din școlile de profil și agenților economici din domeniu.

Documentul are drept scop încurajarea elevilor să aleagă școlile profesionale și duale. Ghidul are drept scop încurajarea angajării elevilor din școlile de profil în industria ospitalității, dar și să ofere suport informativ atât părinților, cât și agenților economici care au nevoie de personal calificat.

Deși statul organizează anual cursuri de pregătire în domeniul HoReCa, cererea de angajați depășește cu mult necesarul firmelor din domeniu.

Citiți și: Noua structură a anului școlar a adus beneficii pentru HoReCa. Gradul de ocupare al pensiunilor s-a triplat în luna octombrie

 

 

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă un loc de veci în România în 2025. Prețuri uriașe, taxe ascunse și proceduri obligatorii
Cât costă un loc de veci în România în 2025. Prețuri uriașe, taxe ascunse și proceduri obligatorii
Cât costă o vacanță la Târgul de Crăciun din Viena. Prețuri reale pentru transport, cazare și mâncare în 2025
Cât costă o vacanță la Târgul de Crăciun din Viena. Prețuri reale pentru transport, cazare și ...
UE renunță la interzicerea totală a mașinilor pe benzină și diesel după 2035. Doar combustibilii regenerabili vor fi acceptați
UE renunță la interzicerea totală a mașinilor pe benzină și diesel după 2035. Doar combustibilii ...
Impozit majorat cu 500% pentru clădirile neîngrijite din Sector 4.  Cine va fi vizat
Impozit majorat cu 500% pentru clădirile neîngrijite din Sector 4.  Cine va fi vizat
Biletele de tren se scumpesc de mâine. Intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2025–2026
Biletele de tren se scumpesc de mâine. Intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2025–2026
RCA obligatoriu pentru biciclete și trotinete electrice. Amenzi de până la 2.000 de lei de la 13 decembrie
RCA obligatoriu pentru biciclete și trotinete electrice. Amenzi de până la 2.000 de lei de la 13 decembrie
Alarmă în Mureș. Patru gospodării afectate de incendii în Mureș, pagube materiale, nicio victimă
Alarmă în Mureș. Patru gospodării afectate de incendii în Mureș, pagube materiale, nicio victimă
Emisarul SUA se întâlnește cu Zelenski și lideri europeni pentru un posibil acord de pace
Emisarul SUA se întâlnește cu Zelenski și lideri europeni pentru un posibil acord de pace
ANM avertizează cod galben de ceață în 10 județe. Vizibilitate extrem de redusă și trafic îngreunat
ANM avertizează cod galben de ceață în 10 județe. Vizibilitate extrem de redusă și trafic îngreunat
Criză sanitară la Spitalul de Copii din Iași. Apă contaminată, internări suspendate și măsuri de urgență, anunță Rogobete
Criză sanitară la Spitalul de Copii din Iași. Apă contaminată, internări suspendate și măsuri ...
Franța pregătește interzicerea TikTok, Instagram și Facebook pentru minori. Modelul australian se extinde în Europa
Franța pregătește interzicerea TikTok, Instagram și Facebook pentru minori. Modelul australian se ...
Kaufland dublează valoarea tichetelor SGR în decembrie pentru a încuraja reciclarea
Kaufland dublează valoarea tichetelor SGR în decembrie pentru a încuraja reciclarea
Justiția rusă îi condamnă în lipsă pe procurorul-șef și alți judecători ai Curții Penale Internaționale (CPI)
Justiția rusă îi condamnă în lipsă pe procurorul-șef și alți judecători ai Curții Penale Internaționale ...
Cancelarul german Friedrich Merz îl va primi luni, la Berlin, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Cancelarul german Friedrich Merz îl va primi luni, la Berlin, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski
14 zile până la Crăciun ! Atenție la Mezelurile de tip Crenvurști cu până la 10 aditivi alimentari / E-uri și 18.55 grame de proteine pentru 100 grame de produs ! / Ce a descoperit InfoCons la alimentele din comerț
14 zile până la Crăciun ! Atenție la Mezelurile de tip Crenvurști cu până la 10 aditivi alimentari ...
Secretarul Armatei SUA, exclus din negocierile privind Ucraina de către Pete Hegseth
Secretarul Armatei SUA, exclus din negocierile privind Ucraina de către Pete Hegseth
Aderarea Ucrainei la UE încă din ianuarie 2027 este menționată în planul de pace propus de SUA
Aderarea Ucrainei la UE încă din ianuarie 2027 este menționată în planul de pace propus de SUA
Cea mai nouă magistrală de metrou din București, ocolită de călători la cinci ani de la inaugurare. Traficul pe Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor este de trei ori mai mic decât cel de pe tronsonul Eroilor-Preciziei
Cea mai nouă magistrală de metrou din București, ocolită de călători la cinci ani de la inaugurare. ...