Știri externe

HORECA, pusă la pământ în criză. Unul dintre cele mai scumpe restaurante din lume, cu 3 stele Michelin, se închide

10 Jan, 13:48 • Stefan Simion
Criza lovește puternic și în zona premium: Noma, unul dintre cele mai luxoase restaurante din lume, se închide. Localul are trei stele Michelin. 
HORECA, pusă la pământ în criză. Unul dintre cele mai scumpe restaurante din lume, cu 3 stele Michelin, se închide

Rene Redzepi, patronul restaurantului danez Noma, a anunțat că localul pe care-l deține se va închide în iarna anului 2023. Spațiul va fi regândit. Ulterior, va fi redeschis ca bucătărie experimentală, a transmis The Wall Street Journal.

„Pentru a continua să fim Noma, trebuie să ne schimbăm”, a declarat proprietarul.

La Noma, rezervarea unei mese pentru o persoană costă nu mai puțin de 500 de dolari. În perioada COVID, patronii Noma au trecut prin momente de coșmar. Au ținut închis, din cauza restricțiilor impuse de guverne, iar după ce au deschis, s-au confruntat cu lipsa de clienți. Oamenii nu mai au bani să meargă în restaurante și mai ales, în cele scumpe.

Din 2025, Noma va deveni bucătărie experimentală și va vinde produse online. De asemenea, compania va avea puncte de lucru în întreaga lume.

„Servirea oaspeților va fi întotdeauna o parte din ceea ce suntem, dar a fi un restaurant nu ne va mai defini”, a transmis patronul.

 

Restaurantul Noma, premiat la foc automat de-a lungul timpului

 

Noma a fost deschis în Copenhaga în anul 2003. După ce Noma a fost desemnat pentru prima dată cel mai bun restaurant din lume în 2010 pe lista influentă a revistei „Restaurant”, a primit aproximativ 100.000 de cereri de rezervare pe lună pentru spațiul său de 40 de locuri. A mai fost numit cel mai bun restaurant din lume de încă patru ori, apoi.

Bucătăria nordică a celor de la Noma a condus la reinventarea capitalei Danemarcei drept destinație culinară rafinată: a atras bucătari talentați și dezvoltatori imobiliari puternici. Noma a servit mâncăruri precum gât de porc, violete și crab regal cu praz în cenușă.

Noma a avut sediul într-un vechi depozit de pe docurile din Copenhaga înainte de a se închide în 2016 și de a se redeschide într-o nouă locație în 2018, când nicio criză sanitară nu se prefigura.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult