- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este haos la nivel internațional! S-a aflat motivul pentru care Robert Fico, premierul Slovaciei a fost împușcat! Klaus Iohannis, după tragedie „Îngrozit să aflu despre împușcarea prim-ministrului”

15 May, 17:05 • Stefan Simion
Sunt temeri mari pe scena politică din întreaga lume după ce premierul Robert Fico a fost împușcat de puțin timp. Autoritățile au aflat care este posibila cauză a nefericitului incident.
Este haos la nivel internațional! S-a aflat motivul pentru care Robert Fico, premierul Slovaciei a fost împușcat! Klaus Iohannis, după tragedie „Îngrozit să aflu despre împușcarea prim-ministrului”

Robert Fico a fost împușcat miercuri într-un incident care a avut loc în Handlová, un oraș din centrul Slovaciei. Oficialul a fost rănit și dus la spital cu un elicopter. La scurt timp după întâmplare, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după atacul asupra premierului slovac, iar autoritățile au anunțat care ar fi primele supoziții în cazul atacului fără precedent.

„Îngrozit să aflu despre împușcarea prim-ministrului slovac Robert Fico. Îi doresc însănătoșire completă și rapidă. Condamn ferm astfel de acte extremiste, care amenință valorile noastre europene”, a scris Klaus Iohannis pe X.

https://twitter.com/KlausIohannis/status/1790740548505969065?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1790740548505969065%7Ctwgr%5E33233f72882bbbbbd5a5d60d7b5cedd6d95df73b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.libertatea.ro%2Fstiri%2Fmarcel-ciolacu-tentativa-asasinat-premierul-slovaciei-robert-fico-impuscat-profund-socat-klaus-iohannis-4890152

Publicația slovacă Aktuality.sk scrie că este vorba de o tentativă de asasinat. Președinta Comisiei Europene a transmis un mesaj în care condamnă atacul asupra premierului Robert Fico și cere soluționarea urgentă a cazului.

„Asemenea acte violente nu au niciun loc în societatea noastră și subminează democrația, cel mai de preț bun comun”, a transmis Ursula von der Leyen pe X.

La scurt timp, premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj, pe Twitter, în care condamnă tentativa de asasinat asupra omologului slovac.

„Profund șocat de veștile care vin din Slovacia. Transmit cele mai sincere gânduri premierului slovac Robert Fico. Asemenea acțiuni extreme nu au nicio justificare și făptașii trebuie trași la răspundere.”

Momentul în care Robert Fico a fost atacat
Momentul în care Robert Fico a fost atacat

Publicația Pravda a publicat imagini cu momentul în care forțele de ordine îl duc spre mașină pe premierul Slovaciei, Robert Fico, imediat după ce acesta a fost împușcat în piept și abdomen.

În imagini se observă cum în jur de șase oameni îl transportă pe Fico spre mașină. Ulterior, el a fost transportat la spital cu un elicopter.

Momentul în care Robert Fico a fost atacat
Momentul în care Robert Fico a fost atacat

Momentul în care premierul  Robert Fico a fost împușcat

Un martor a povestit pentru Aktuality.sk scenele care s-au derulat în Handlova. „Am auzit câteva focuri de armă, nu pot spune câte. Am fugit la geam și am văzut un om culcat la pământ înconjurat de polițiști. Ulterior, l-am văzut pe Robert Fico urcat într-un limuzină guvernamentală de către gărzile de corp”.

Ulterior, după cum povestește martorul oficial, ofițerii de securitate au cerut evacuarea tuturor celor prezenți în clădirea guvernamentală. S-a instalat haosul în rândul celor prezenți deoarece s-au temut pentru viața lor, însă autoritățile au confirmat că nu există motive de îngrijorare deoarece atacatorul a avut ca scop doar uciderea premierului Robert Fico.

Patru focuri de armă au fost trase unul după altul, iar unul dintre ele l-a lovit pe Robert Fico în abdomen, anunță Reuters care citează publicația slovacă TA3.

Opoziția din Slovacia a anulat toate evenimentele programate pentru astăzi.

„Sunt șocat și revoltat de împușcarea premierului Robert Fico în Handlova. Condamnăm fără echivoc și în cei mai duri termeni orice violență”, a transmis Michael Simecka, liderului Partidului Progresist.

Update oficial 17.00

Robert Fico a fost transferat cu un elicopter al serviciilor de urgență la un spital din orașul Banská Bystrica. Pe contul de Facebook al premierului a apărut un mesaj în care se confirmă că oficialul riscă să își piardă viața.

„În acest moment, este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, pentru că ar dura prea mult până ajunge la Bratislava din cauza necesităţii unei intervenţii acute. Următoarele ore sunt decisive”.

premierul Robert Fico
premierul Robert Fico

Cine este Robert Fico

Robert Fico a revenit în funcția de premier al Slovaciei în 2023, după ce partidul său populist, Smer, a obținut victoria în alegerile legislative din octombrie și a format o coaliție cu partidul social-democrat Hlas. Revenirea sa pe scena politică a survenit după aproximativ cinci ani de la demisia forțată din funcție, ca urmare a protestelor publice generate de asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak, care dezvăluia corupția din cadrul partidului de guvernământ.

Fico a promis o revigorare economică și creșterea cheltuielilor sociale, însă și oprirea sprijinului acordat Ucrainei, o decizie apreciată în Slovacia. Primele sale acțiuni după victoria electorală au stârnit îngrijorare în Bruxelles.

De la încercările de controlare a televiziunii publice până la eliminarea unui birou special al procurorului și promovarea propagandei rusești, coaliția de guvernare din Slovacia pare să îmbrățișeze politici considerate „iliberale”, similare cu cele ale premierului maghiar Viktor Orban, au remarcat observatorii.

În aprilie, mâna guvernului a fost întărită de victoria obținută în alegerile prezidențiale de Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico și lider al partidului Hlas.

Citește și: Anunțul momentului pentru românii care au aceste carduri! Klaus Iohannis a promulgat legea

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult