- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este mai bine să plătești chirie sau rată la bancă? Pentru ce ar trebui să optezi dacă vrei să te muţi într-o casă nouă

09 Aug, 21:05 • stefan.vlad
Este mai bine să plătești chirie sau rată la bancă? Asta este întrebarea multor români care vor să se mute în casă nouă. Trăim vremuri incerte, iar oamenii sunt complet debusolați și nu știu ce să aleagă, ca să fie mai avantajos din punct de vedere financiar. Avantajele și dezvantajele fiecărei opțiuni sunt prezentate mai jos.
Este mai bine să plătești chirie sau rată la bancă? Pentru ce ar trebui să optezi dacă vrei să te muţi într-o casă nouă

Este mai bine să plătești chirie sau rată la bancă? Recent, s-a făcut o analiză despre acest lucru, care arată că rata lunară pentru un apartament luat prin credit bancar poate fi mai mică sau egală cu chiria pe care o plătim. Banii la rată sunt cumva o investiție în propria casă, pe când cei de chirie ajung în contul altcuiva, sau plătești indirect rata altcuiva pentru locuința în care stai, potrivit Observatornews.ro.

Este mai bine să plătești chirie sau rată la bancă?

Mai mult, aceasta arată că valoarea locuinței cumpărate crește în timp, iar rata bancară nu este fixă, putând avea fluctuații, de cele mai multe ori în sus. O locuință achiziționată chiar și prin credit bancar, poate fi amenajată după bunul plac, ceea ce nu se poate face în chirie.

O problemă în cazul în care decizi să cumperi o locuință prin credit poate să apară pentru că bancă îți va cere un capital de avans, minim 15%.

Pe de altă parte, chiria oferă un soi de libertate. Mai mult, poți alege o locuință în care să stai cu chirie în funcție de bugetul pe care îl ai, dar și de zona preferată. Birocrația, de asemenea, este redusă și nu vei avea costuri suplimentare pentru asigurare, reparații, avans de credit sau cheltuieli ce apar ca proprietar în imobil.

Citește și: Românii pleacă tot mai des cu rulota în vacanţă. Preţurile pentru închirierea unei rulote pornesc de la 60 de euro/noapte

Primul oraş care vrea să interzică închirierile de tip Booking şi Airbnb

Primul oraş care vrea să interzică închirierile de tip Booking și Airbnb. Dario Nardella a anunțat că va fi adoptată o rezoluție a consiliului local pentru a introduce o modificare a planului operațional municipal. Scopul este de a susține locuirea centrului istoric pe termen lung, susține acesta. „Ne dăm seama că este o lege îndrăzneață din punct de vedere juridic, dar suntem conștienți că o putem apăra legal”, a precizat edilul din Florenţa.

Primarul a precizat că nu-l deranjează închirierile pe termen lung și chiar vor fi beneficii pentru proprietarii care doresc să revină la închirierea pe termen lung și să renunțe la închirierile de tip Booking sau AirBnb:

Vom folosi pârghia fiscală pentru toți cei care vor să colaboreze și să se întoarcă la închirieri pe termen lung: deținătorii de proprietăți, destinate în prezent chiriilor pe termen scurt, care vor să revină la închirieri pe termen lung, vor avea un stimulent de la administrația noastră, nu vor plăti impozite și taxe pentru a doua casă trimp de trei ani. Un apartament aflat în centrul orașului plătește peste 2.000 de euro pe an”. (Citește AICI mai multe detalii)