- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Codul Rutier va fi modificat. Care sunt noile reguli pe care șoferii trebuie să le respecte

21 Feb, 18:43 • Lupu Alexandra
Codul Rutier suferă noi modificări! Au fost anunțate noile reguli pe care șoferii din România trebuie să le respecte.
Este oficial! Codul Rutier va fi modificat. Care sunt noile reguli pe care șoferii trebuie să le respecte

Noi modificări în Codul Rutier din România! Conform implementărilor recente, utilizarea luminilor de zi devine obligatorie pentru mai multe categorii de drumuri, citează profit.ro. Anunțul a fost făcut pe parcursul zilei de astăzi.

Codul rutier 2023, noi reguli pentru șoferi

Vești importante pentru șoferii din România! Codul Rutier este modificat, motiv pentru care, luminile pentru circulația diurnă și cele de întâlnire trebuie folosite inclusiv pe drumurile naționale și județene, nu doar pe cele naționale europene sau pe autostrăzi. Proiectul a fost avizat de comisiile de specialitate ale deputaților, iar la momentul actual, urmează să primească votul final în Parlament.

Conform codului rutier stabilit la această oră, șoferii trebuie să folosească luminile de zi sau de întâlnire pe autostrăzi, pe drumurile naționale europene (E) sau pe cele expres. Inițial, propunerea de extindere a categoriilor de traseu pentru care este obligatorie această cerință a fost respinsă de senatori în 2020, dar Guvernul a transmis că susține această inițiativă, fiind avizată anul trecut de o comisie specială.

Citește și: Cod rutier 2023. Semnul rutier care produce confuzie tuturor șoferilor. Poți rămâne oricând fără permis din cauza lui

Comisiile lucrează la prevederile care vor fi implementate în noul cod rutier al anului 2023. Prin urmare, noile reguli avizate stabilesc că „În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres, pe cele naționale europene (E) și pe cele naționale și județene conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

codul rutier
codul rutier

Șoferii care nu respectă această obligație pot primi amendă, dar și două puncte de penalizare. Măsura este sprijinită de faptul că tot mai multe state europene includ în legislația de circulație pe drumurile publice folosirea luminilor de întâlnire, indiferent de categoria de drum, astfel, fiind redus numărul de accidente. În motivarea proiectului, a fost adus în discuție numărul de kilometri ai autostrăzilor, drumurilor naționale europene și cele expres, acesta fiind mult prea mic față de cifra totală înregistrată la toate drumurile din România.

„Prognozele arată că în 2025 numărul mediu al autovehiculelor care se vor deplasa pe drumurile naționale din România se va dubla, fapt care, fără o completare a legislației actuale, va determina ca numărul accidentelor să crească, ceea va duce atât la mărirea numărului de victime, cât și la afectarea întregii societăți, ridicându-se costurile socio-economice”, este explicația pentru noile prevederi.

Vezi și: Cod rutier 2023. Avertisment pentru şoferi la început de an! Amenda pentru această contravenţie poate ajunge la 2.900 de lei